Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (66%) να πιστεύει ότι τα ακίνητα είναι μια καλή επένδυση ωστόσο μόνον ένα 10% μόνον θεωρεί ότι θα προβεί σε κάποια αγορά τα επόμενα 5 χρόνια.

Το παραπάνω αποτελεί βασικό συμπέρασμα έρευνας της Metron Analysis για την αγορά των ακινήτων την οποία έκανε για λογαριασμό του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής και της εταιρίας Update Productions.

Πρόκειται για την δεύτερη έρευνα μέσα σε λίγες μέρες που καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στους μισθούς και τις τιμές των ακινήτων, δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μελέτης υπό τον τίτλο «Affordable Housing Special Report» η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της Cerved Property Services (CPS) κατά τη διάρκεια του 17ου Red Meeting Point,   πρόσβαση στην αγορά κατοικίας έχει περίπου το 25% των Ελλήνων με βάση το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ εάν επικεντρωθούμε στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών τα τρέχοντα επίπεδα τιμών απευθύνονται στο 3% με 10%.

Σύμφωνα επίσης με την Metron Analysis και την έρευνά της για το Σύλλογο Μεσιτών (1.000 συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 18-60 ετών):

Περί το 70% των Ελλήνων εκτιμά ότι οι τιμές αγοράς κατοικιών θα ανέβουν τα επόμενα χρόνια και το ίδιο πιστεύει το 73% για τα ενοίκια.

Το 61% δηλώνει ότι μένει σε ιδιόκτητη κατοικία και περισσότερο οι μεγαλύτερης ηλικίας (75% στους 45-60) και 34% σε ενοικιαζόμενη (και περισσότερο οι νεότεροι ηλικίας 18-44: 43%).

Ανάμεσα σε αυτούς που νοικιάζουν 37% θεωρεί ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια το ενοίκιο έχει αυξηθεί πολύ και άλλο ένα 37% ότι έχει αυξηθεί μεν αλλά λίγο, ενώ μόνο ένα 24% δηλώνει ότι έχει παραμείνει σταθερό.

Το 30% των ιδιοκτητών κατοικίας αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο – δηλαδή το 18% του συνολικού δείγματος της έρευνας στην ηλικιακή ομάδα 18-60.

Τόσο στην περίπτωση της ενοικίασης όσο και της κατοίκησης σε ιδιόκτητη στέγη, καταγράφεται μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο εμβαδόν της κατοικίας που έχει ο καθένας και της ιδανικής για αυτόν: 69 τμ. έναντι 94 τμ. για τους ενοικιαστές κατοικίας, αλλά και 96 τμ. έναντι 119 τμ. για τους ιδιοκτήτες.

Ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι εκμισθώνει κάποια κατοικία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα υπό μορφή μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης έναντι της μίσθωσης τύπου Airbnb.

Οι 8 στους 10 (80%) δηλώνουν ότι η άνοδος των τιμών σε αγορά και ενοικίαση ακινήτων έχει επιβαρύνει το κόστος ζωής τους – σαφώς περισσότερο οι διαμένοντες σε ενοικιαζόμενη κατοικία (95%) παρά οι ιδιοκτήτες (73%), καθώς οι πρώτοι δηλώνουν στη μεγάλη τους πλειονότητα ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί λίγο έως πολύ τα τελευταία χρόνια. Όσο για το μέλλον, το 73% προβλέπει ότι οι τιμές ενοικίασης θα ανεβούν τα επόμενα χρόνια (το 79% των ενοικιαστών), έναντι μόλις 17% που θεωρούν ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια στιγμή που διαπιστώνουν άνοδο των ενοικίων και επιβάρυνση του κόστους ζωής, οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι οι τιμές των μισθωμάτων δεν ανταποκρίνονται στην αξία των ακινήτων: ένα 45% δηλώνει «όχι και τόσο», αλλά και ένα 37% δηλώνει «καθόλου», που στους ενοικιαστές φτάνει στο 49%. Οι ενοικιαστές ειδικότερα θεωρούν κατά 40% ότι το ακίνητο στο οποίο διαμένουν είναι υπερτιμημένο, αλλά και κατά 45% ότι το ενοίκιο είναι όσο πρέπει.

Στις γενικότερες ερωτήσεις – απαντήσεις δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι προσωπικά βρίσκεται στην ίδια ή σε χειρότερη θέση συγκριτικά με έναν χρόνο πριν (42% και 38% αντίστοιχα), σχεδόν 6 στους 10 (58%) αξιολογούν αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι μισοί (51%) εκφράζουν αρνητικές προσδοκίες ως προς τις οικονομικές συνθήκες το επόμενο διάστημα.