Πηγή Εικόνας: Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

Για τις εξελίξεις στον τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενημέρωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, κατά την 4η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, Στη συνεδρίαση, εκτός των Αντιπεριφερειαρχών / Εντεταλμένων Συμβούλων αρμόδιων για τον τουρισμό και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, συμμετείχαν και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο υπουργός Τουρισμού κατ΄ αρχήν ενημέρωσε τα Μέλη του ΠΣΤ ειδικότερα για τα αποτελέσματα από την Άτυπη Διάσκεψη υψηλού επιπέδου των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε υπό την Προεδρία της Κροατίας και στην οποία συμμετείχαν οι 29 υπουργοί τουρισμού, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Thierry Breton – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – Π.Ο.Τ. . Εκεί συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην Ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους και σχετίζονται κυρίως με τις αεροπορικές εταιρείες.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Θεοχάρης τα Μέλη του ΠΣΤ, το θετικό στοιχείο είναι ότι έχει αναδειχθεί η οικονομική σημασία του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλες τις χώρες και η ανάγκη να αποκτήσει ο τουρισμός μία πρωτεύουσα θέση στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.

Επίσης, ενημέρωσε τα Μέλη για την πρωτοβουλία και τις προτάσεις που υπέβαλαν από κοινού εννέα χώρες (Ελλάδα και άλλες οκτώ) για να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Επίσης ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε και για την συμμετοχή του στην πρόσφατη Συνεδρίαση στην Global Crisis Committee for the COVID-19 (Παγκόσμια Επιτροπή Κρίσης για τον Κορονοϊό) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – Π.Ο.Τ., όπου η Ελλάδα συμμετέχει με την ιδιότητα της Προεδρεύουσας της Επιτροπής για την Ευρώπη του Π.Ο.Τ.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Π.Ο.Τ. έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει συγκροτήσει μία Ειδική Ομάδα Εργασίας – TASK FORCΕ για να επιλέξει «βέλτιστες πρακτικές» και να υποβάλει στον Π.Ο.Τ. συγκεκριμένες προτάσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ειδική καμπάνια που προετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την ολοκληρωμένη προβολή της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς προορισμού και ζήτησε από τις Περιφέρειες να συμμετάσχουν ενεργά για την προβολή των δικών τους χαρακτηριστικών.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με παρέμβαση του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ειδικές ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα που έθεσαν οι Περιφέρειες για τον εκσυγχρονισμό και τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τον Υφυπουργό να αναφέρει ότι σχετικό νομοσχέδιο που θα μπορέσει να καταστήσει τη χώρα κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου και έρευνας, είναι ολοκληρωμένο και έχει κατατεθεί ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.