Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Το ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας είναι βαρέλι χωρίς πάτο και θα παραμείνει, τουλάχιστον, ωσότου ξεκινήσουν να αποδίδουν καρπούς οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης- που περιλαμβάνονται και στο προς ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-είναι μία συνθήκη που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Μία από τις τελευταίες περιπτώσεις, που αναδεικνύουν το χάλι με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, αφορά τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάρο-Αντίπαρο, ο οποίος βρίσκεται στα όρια του κορεσμού και γι’αυτό η τοπικη αυτοδιοίκηση του νησιού προωθεί την κατασκευή μίας νέας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ). Μέχρι όμως, να δημοπρατηθεί, να αναδειχθεί ανάδοχος, να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία η ΜΕΑ, είναι μονόδρομος να συντηρείται το …βαρέλι χωρίς πάτο, ο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί τις νήσους Πάρου και Αντίπαρου και βρίσκεται στην θέση «Άγιος Χαράλαμπος», νότια της Παροικίας.

Ο διαγωνισμός

Έτσι, ο Δήμος Πάρου πραγματοποιεί διαγωνισμό, ύψους 226,3 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ), για τη διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ  για διάστημα 12  μηνών  ή  μέχρι  κορεσμού  του  χώρου υγειονομικής  ταφής  του  1ου  κυττάρου  αν  αυτός  επέλθει  νωρίτερα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 12η Μαΐου, ενώ κριτήριο κατακύρωσης είναι η συμφέρουσα προσφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη του έργου, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε έκταση 105,4 στρεμμάτων από τα οποία περίπου 21 στρέμ. χουν διαμορφωθεί και χρησιμοποιούνται για την απόθεση των απορριμμάτων. Πρόκειται για την κυψέλη της Α’ φάσης λειτουργίας του χώρου, που διαθέτει διάρκεια ζωής 11 χρόνων, με τον ΧΥΤΑ Πάρου-Αντίπαρου, που δέχεται τα απορρίμματα πληθυσμού 16.500 ατόμων, να ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008.

Η νέα μονάδα

Την ίδια στιγμή, προωθείται η κατασκευή μίας σύγχρονης ΜΕΑ. Είναι συμβατή με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου-θεσπίστηκε το 2016- κι έχει ως στόχο, με χαμηλό κόστος για το δημότη, την παραγωγή αξιοποιήσιμων υλικών και προϊόντων, την παραγωγή ενέργειας και τη διαλογή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή. Το έργο θα έχει δυναμικότητα 12.000 τόνων, η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, κάθε χρόνο. Με την μελέτη του έργου να είναι προς δημοπράτηση, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός του έργου, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ.

Απλουστεύονται οι διαδικασίες

Με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης Εθνικού/ Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων όσον αφορά τα μη επικίνδυνα απόβλητα, το προς ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδιώκει να απλουστεύσει και να επισπεύσει την υφιστάμενη διοικητική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατ’ εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσεις και για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά παρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ.

«Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων με τα απορρίμματα. Δεν φτάνουν τα προβλήματα που μας κληρονόμησε η κα Δούρου με τα βουνά των σκουπιδιών στη Φυλή, έχουμε και μία σειρά από προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε προβλήματα, όπως του Αιγίου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας, έχουμε στα σκαριά δημοπράτηση αρκετών μονάδων αυτή τη χρονιά. Αλλά υπάρχουν και άλλα επιμέρους ζητήματα. Πχ, στο Νότιο Αιγαίο που υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι με διαχείριση απορριμμάτων κατακερματισμένη που οδηγεί στο να έχουμε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, πρόστιμα από την ΕΕ, ζημιά στο περιβάλλον, ζημιά στη χώρα. Λέμε να κάνουμε μία συντονισμένη διαχείριση» ανέφερε, χθες, ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Επακριβώς, οι διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου προβλέπουν ότι:

«για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μια από αυτές, ειδικός Περιφερειακός διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, στον οποίο μετέχουν η οικεία περιφέρεια και υποχρεωτικά όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας. Σκοπός του Περιφερειακού διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ είναι ο καλύτερος συντονισμός για τη διαχείριση αποβλήτων σε αυτές τις ευαίσθητες τουριστικά περιοχές, η αντιμετώπιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί την ΕΕ και η δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων»