Διαχείριση Απορριμμάτων - μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Ωρολογιακή βόμβα τείνει να αποτελέσει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Διαχείριση Απορριμμάτων - μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Ωρολογιακή βόμβα τείνει να αποτελέσει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Πηγή Εικόνας: Photo by Emmet from Pexels

Μπορεί η Πάρος να έχει λάβει πρωτοβουλίες ώστε να μετατραπεί στο πρώτο νησί χωρίς πλαστικά, με τη δημοτική αρχή του νησιού να έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το φορέα Common Seas, όμως, θα χρειαστεί να κάνει αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει, συνολικά, το ζήτημα της διαχείρισης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο λόγος; Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Πάρου, που βρίσκεται στη θέση Άγιος Χαράλαμπος – Ανερατζιά έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με όσα δήλωσε, πριν από μερικούς μήνες, σε τοπικές ιστοσελίδες, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος. Την ίδια στιγμή, ο ΧΥΤΑ Πάρου έχει αποτελέσει, πολλές φορές, αιτία πυρκαγιών με αποτέλεσμα η κατασκευή σύγχρονης μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων να αποτελεί μονόδρομο.

Το ΣΔΙΤ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Πάρου-Αντιπάρου, η δημοτική αρχή του νησιού προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Σύνδεσμο διαχείρισης στερεών αποβλήτων Πάρου-Αντιπάρου (ΣΥΔΙΣΑΠΑ), με αντικείμενο την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Πάρου, έργο που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ. Ο ΣΥΔΙΣΑΠΑ θα λειτουργήσει ως ο αρμόδιος δημόσιος φορέας του έργου έναντι της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, όπως και της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν το έργο.

Διαβάστε ακόμα: Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι συμβατή με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου-θεσπίστηκε το 2016- έχει ως στόχο, με χαμηλό κόστος για το δημότη, την παραγωγή αξιοποιήσιμων υλικών και προϊόντων, την παραγωγή ενέργειας και τη διαλογή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή. Το έργο θα έχει δυναμικότητα 12.000 τόνων, η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, κάθε χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του έργου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ. Αυτό πάντως, που έχει προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση, είναι ο φορέας του έργου να προχωρήσει στην ωρίμανση, την οργάνωση και το σχεδιασμό υλοποίησης του έργου και κυρίως στην σύνταξη και υποβολή αίτησης υπαγωγής σύμπραξης στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το πράσινο φως της τελευταίας θα οδηγήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, που αποτελεί το κρισιμότερο βήμα, ώστε η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι στο νησί, σύμφωνα με την οργάνωση Common Seas, τα απορρίμματα αυξάνονται την τουριστική σεζόν κατά 350%.