ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στρατηγική προτεραιότητα παραμένει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η έκδοση του ομολόγου.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στρατηγική προτεραιότητα παραμένει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η έκδοση του ομολόγου.
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στρατηγική προτεραιότητα παραμένει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ομολογιακό δάνειο ύψους 500  εκατ. ευρώ που σχεδίαζε να εκδώσει προτού ξεσπάσει η κρίση λόγω του κορωνοϊού. Προφανώς, η ανατροπή των οικονομικών δεδομένων στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούσε να μην επιβάλει στον κατασκευαστικό όμιλο την χρονική μετάθεση των σχέδιών του για το ομολογιακό, το οποίο θα εκδιδόταν μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Τώρα, ο σχεδιασμός μετατίθεται χρονικά και οι επόμενες κινήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα καθοριστούν από το πότε θα βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές, δηλαδή από το πότε οι συνθήκες θα γίνουν κατάλληλες για να πραγματοποιηθεί η έκδοση του ομολόγου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Πάντως, η εταιρεία εξακολουθεί να συνομιλεί με επενδυτές και να παρουσιάζει στην επενδυτική κοινότητα το επενδυτικό πρόγραμμά της αξίας 3 δις ευρώ. Από αυτά περίπου 1,5 δις ευρώ αφορά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ ξεχωρίζουν η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και η συμφωνία για την εξαγορά αδειοδοτημένων κι υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW του ομίλου «RF Energy Α.Ε.». Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, μεταξύ των οποίων ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω του 1,8 δις ευρώ, ενώ στα νέα έργα ενδέχεται να ανήκει το καζίνο στο Ελληνικό με τα συνοδά κτiριακά έργα, που είναι επένδυση 1 δις ευρώ για την υλοποίηση τoυ οποίoυ έχει προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού ως μοναδικός επενδυτής το σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Mohegan, με την πρώτη να συμμετέχει σε αυτό με ποσοστό 30%. Τα βλέμματα βέβαια, είναι στραμμένα στη ομαλή έκβαση του διαγωνισμού που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων που έχει καταθέσει ο έτερος διεκδικητής HRI.

Το 7% που άλλαξε χέρια

Την περασμένη εβδομάδα άλλαξε χέρια το 7% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ποσοστό που αγόρασαν ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης και το ολλανδικό fund Reggeborgh. Μετά τη συναλλαγή, το ποσοστό του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 16%, ενώ της Reggeborgh ξεπερνάει το 30%.

Συνολικά το deal είχε πραγματοποιηθεί μέσω δύο πακέτων, 1,85 εκατ. και 5,32 εκατ. μετοχών,  στην τιμή των 4,80 ευρώ, συνολικής αξίας 34,7 εκατ. ευρώ.

Η Reggeborgh Invest είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ευρώπη. Είναι επενδυτικό “όχημα” της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels. Η τελευταία συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017. Η Reggeborgh Invest έχει σήμερα συμμετοχές σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η ενέργεια.