Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, εξελέγη χθες πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (SPE), επικρατώντας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε χθες του απερχόμενου προέδρου, Christian Westermeier, με το υψηλό ποσοστό του 66%.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής στον συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2015 ως μετεξέλιξη του EPIA (European Photovoltaic Industry Association) και στον οποίο συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης.

Στην τριετή του θητεία ο κ. Χαντάβας θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα να προωθήσει τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό μετασχηματισμό. Ουσιαστικά, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα σαφές και κοινό πλαίσιο πολιτικών, που θα συμπεριλαμβάνει σύγχρονα και λειτουργικά μοντέλα αγοράς, ώστε να υποστηρίξει με ασφάλεια και συνέπεια μια βιώσιμη διαδικασία απανθρακοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του SPE, του οποίου η θητεία ξεκίνησε χθες, δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή μου να ηγούμαι του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προωθήσουμε την ηλιακή ενέργεια στην ενεργειακή αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Σύνδεσμος θα ενισχύσει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να διασφαλίσει ότι η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, θα ενδυναμώσει τις καινοτόμες τεχνολογίες και της κοινής τεχνογνωσίας για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης».

Γενικότερα, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, καθώς τουλάχιστον το 20% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 500.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας.