Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με τους εννέα υποψήφιους επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ικανοποίησε άπαντες σε ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ (δείτε εδώ) . Και τούτο, όχι μόνο γιατί έφτασε τα επίπεδα του αντίστοιχου διαγωνισμού των Υποδομών αλλά γιατί, εκτός από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες της Ελλάδας, στον διαγωνισμό κατέβηκαν και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό. Παρά και τις ελάχιστες περιπτώσεις ενδιαφερόμενων που, εν τέλει, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην α’ φάση του διαγωνισμού, ο τελικός αριθμός των υποψήφιων «μνηστήρων» δικαιολογεί την ικανοποίηση.

«Κλειδί» για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη συμμετοχή στην α’ φάση του διαγωνισμού ήταν η παράταση που δόθηκε μέχρι σήμερα. Η σημασία της παράτασης μέχρι και τη σημερινή ημερομηνία έπαιξε ρόλο – καταλύτη γιατί κανένας από τους παίκτες που ήθελαν πραγματικά να κατέλθουν στον διαγωνισμό, δεν έμεινε εν τέλει εκτός διαδικασίας. Εξάλλου, η παράταση είχε ζητηθεί από περισσότερους από έναν παίκτες προκειμένου να καταφέρουν να ετοιμάσουν τον φάκελό τους με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είχε τεθεί, τις προηγούμενες ημέρες, και το σενάριο να δοθεί νέα παράταση προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας του κορωναϊού. Όπως ανέφεραν τότε παράγοντες της αγοράς στο economix.gr, οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους αλλά οι ξένοι κολοσσοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ζητήματα, καθώς πρώτη προτεραιότητά τους ήταν η κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών των εταιρειών τους.

Το σενάριο αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφενός γιατί δεν υπήρξε κάποιο επίσημα εκφρασμένο αίτημα για νέα παράταση στη διαδικασία και αφετέρου γιατί παράγοντες του ΥΠΕΝ εκτίμησαν ότι η πρώτη παράταση ήταν αρκετή για να μπορέσουν οι εταιρείες να καταθέσουν την πρόταση ενδιαφέροντός τους. Εξάλλου, όπως σημείωναν με νόημα, πρόκειται για μη δεσμευτική φάση και, υπό αυτή την έννοια, δεν θα κληθούν να καταθέσουν τα χρήματά τους σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ώστε να χρειαστεί νέα παράταση. Όπως είναι εύλογο, αντίστοιχη ήταν και η κυβερνητική πρόθεση, προκειμένου να μην περάσει στην αγορά το μήνυμα ότι υπάρχει καθυστέρηση στην οικονομική διαδικασία – απόφαση που, ειδικά μετά το lock-down, έχει και ιδιαίτερη πρακτική και συμβολική αξία.

Σε κάθε περίπτωση, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον -έστω και της τελευταίας στιγμής- με μία ακόμη παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η διαδικασία φαίνεται να ολοκληρώθηκε ομαλά και να μην επηρεάστηκε από τις τρέχουσες εξελίξεις.