Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις πληροφορίες του economix.gr (δείτε εδώ) που ήθελαν το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αγγίζει το αντίστοιχο για τις Υποδομές επιβεβαίωσε η σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τους εννέα «μνηστήρες» που έδειξαν ενδιαφέρον στην α’ (μη δεσμευτική) φάση του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:

  1.  C.G. GAS LIMITED
  2.  MET HOLDING AG
  3.  POWER GLOBE LLC
  4.  SHELL GAS B.V.
  5.  VITOL HOLDING B.V.
  6.  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
  7.  Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
  8.  Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.
  9.  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων από τους αρμόδιους συμβούλους προκειμένου να υποβληθούν στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και να εξεταστεί αν όλοι οι υποψήφιοι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

 

Σύμφωνα με πηγές, στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Ενέργειας υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη που αναμενόταν χάρη και στη σημασία της Εμπορίας και των περιουσιακών στοιχείων της. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις ξένων ενδιαφερόμενων παικτών που, ενώ αρχικώς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παράταση που δόθηκε, μέχρι και σήμερα, 23 Μαρτίου, βοήθησε ιδιαίτερα στην εκδήλωση ηχηρού ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ συμπληρώνουν με νόημα ότι «όσοι ήθελαν πραγματικά να κατέβουν, το έπραξαν». Διαβάστε ακόμα: Το παρασκήνιο για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας

 

Υπενθυμίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) είναι οι δύο μέτοχοι της ΔΕΠΑ με ποσοστό 65% και 35% αντίστοιχα ενώ οι δυο τους έχουν προβεί και στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding – MoU) προκειμένου ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού για το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου να αποκτήσει και το μερίδιο των ΕΛΠΕ. Εξάλλου, ύστερα και από την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενώ θα διατηρήσει -απευθείας ή μέσω θυγατρικών- τις δραστηριότητές της σε προμήθεια και εμπόριο φυσικού αερίου.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως «η συμμετοχή 9 μεγάλων ομίλων -ελληνικών και ξένων -στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπερνά τις προσδοκίες και είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση. Είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στην διεθνή καταιγίδα. Είναι όμως και μια απόδειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθηκε σε σωστές βάσεις» ενώ συμπλήρωσε ότι«δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συστηματικά για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να προσελκύσουμε πολλές και σοβαρές επενδύσεις στην πατρίδα μας».

 

Στο ίδιο πλαίσιο και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς που δήλωσε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το ότι η καλή προετοιμασία της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων τους ανταμείφθηκε. Η υψηλή συμμετοχή από Έλληνες και ξένους επενδυτές δικαιώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε σταθερά. Δίνουμε ένα ισχυρό σήμα ότι προχωράμε–παρά τις αντιξοότητες- τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η αγορά ενέργειας και ευρύτερα η οικονομία μας». «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα καλό σημάδι όχι μόνο για τον κλάδο της ενέργειας, αλά και για το προσωπικό της ΔΕΠΑ που στηρίζει την εταιρεία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», κατέληξε ο υφυπουργός.

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ: Η Μότορ Οιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην διύλιση πετρελαίου, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην διανομή και προμήθεια πετρελαίου, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, λιπαντικών και προϊόντων πετρελαίου. Η εταιρεία αξιοποιώντας τα σύγχρονα Διυλιστήρια Κορίνθου, δυναμικότητας 185,000 βαρελιών ανά ημέρα, παράγει ευρύ φάσμα πετροχημικών προϊόντων. Ο όμιλος της Μότορ Όιλ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα δραστηριοποιείται στον τομέα των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων. Οι δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν την διύλιση, εφοδιασμό και εμπορία πετρελαιοειδών, την λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών, την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και την παραγωγή ενέργειας και εμπορία φυσικού αέριου.

C.G. GAS LIMITED (Copelouzos Group): Ο Όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμμετοχή σε έργα υποδομών και παραχωρήσεων, η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, η διαχείριση εγκαταστάσεων, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, η διαχείριση μεγάλων έργων. Κύριες δραστηριότητες του Ομίλου στο χώρο της ενέργειας αποτελούν η εμπορία φυσικού αερίου, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η διαχείριση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών έργων (αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), με συμμετοχή και στο ΔΕΣΦΑ.

ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ ΑΕ: Ο Όμιλος Μυτιληναίου είναι από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας, με δραστηριότητες στην μεταλλουργία, στον σχεδιασμό – προμήθεια – κατασκευή έργων (EPC), στην ηλεκτρική ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου. Ο Όμιλος αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στο χώρο της ενέργειας μέσω της θυγατρικής Protergia, όντας ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της ενέργειας και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο Όμιλος αναπτύσσει συστηματικά επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες του για την παραγωγή ενέργειας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

 

Edison: Η Edison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και έχει έδρα στην Ιταλία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η Edison είναι μέλος της EDF, ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο.

 

Shell: Η Royal Dutch Shell είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο με εξειδίκευση στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 70 χώρες με περίπου 82.000 εργαζομένους. Η Shell παράγει καθημερινά περίπου 3,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 71 εκατ. τόνους LNG ετησίως.

 

Vitol: Η Vitol είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην διύλιση, αγοραπωλησία εμπορευμάτων και ενεργειακών προϊόντων, στην παραγωγή ενέργειας και στην έρευνα, παραγωγή και προμήθεια πετροχημικών προϊόντων. Για το 2018 η εταιρεία είχε έσοδα $ 231 δισ., έχοντας διακινήσει περίπου 357 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων.

 

Met Group: Η MET Group είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές και τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία. Η MET Group έχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.700 μόνιμους υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείς εμπορικούς κόμβους. Ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στην λιανική αγορά της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας.

 

Power Globe: Η Powerglobe Qatar είναι ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding (AL FAISAL), μιας ιδιωτικής εταιρείας που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης έργων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενέργειας από LNG, αποτίμησης συμβάσεων προμήθειας για φυσικό αέριο, διαχείρισης ενεργειακού μείγματος και διαχείρισης χαρτοφυλακίου, διαχείρισης έργων φυσικού αερίου, LNG και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, την Ασία, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ευρώπη.

 

ΔΕΗ / PPC: Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και  πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12,2 GW στην Ελλάδα, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Έχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας  με  Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση € 3 δισ. περίπου, διαχειριστής του οποίου είναι η θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας περίπου 6,9 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.