Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τορπίλη για τις αντικειμενικές αξίες και το έργο που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι πιστοποιημένοι από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμητές, θα μπορούσε να αποτελέσει η κρίση του κορωνοϊού που έχει φέρει ολική ανατροπή στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν συνεχιστεί η κρίση λόγω του ιού θα πρέπει να επανεκτιμηθούν μαζικά όλα τα ακίνητα εισοδήματος. Αυτό δεν είναι υπόθεση εργασίας, αλλά προκύπτει από την οδηγία που έχει στείλει το Βρετανικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών (RICS) στα μέλη του.

Τι προβλέπει η εν λόγω οδηγία; Ότι οι εκτιμητικές-μέλη του σε όλο τον κόσμο  θα πρέπει, εάν το κρίνουν αναγκαίο, να συνοδεύουν τις εκτιμήσεις  που κάνουν από 20 Μαρτίου 2020 με μία συγκεκριμένη αναφορά, που θα μπορούσε να αποτελεί, ως ένα βαθμό, disclaimer.

Τι αναφέρει η συγκεκριμένη δήλωση;

«Η εξάπλωση του Κορωναϊού (COVID-19), η οποία αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ‘Παγκόσμια Πανδημία’ στις 11 Μαρτίου 2020, έχει επιδράσει παγκοσμίως στην οικονομία και στις αγορές. Περιορισμοί στα ταξίδια και στην κίνηση έχουν ήδη θεσπιστεί από πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.  Η δραστηριότητα στις αγορές έχει επηρεαστεί σε πολλούς τομείς. Κατά την παρούσα κρίσιμη ημερομηνία εκτίμησης, θεωρούμε πως η βαρύτητα της προηγούμενης συμπεριφοράς της αγοράς έχει χαμηλότερη σημασία ως βάση σύγκρισης για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αξίες. Οπωσδήποτε, η νέα πραγματικότητα είναι πρωτοφανής για να μπορέσουμε να βασίσουμε μια εκτιμητική άποψη. Ως εκ τούτου, η μελέτη πραγματοποιείται σε περιβάλλον ‘Εκτιμητικής Αβεβαιότητας’ όπως ορίζεται από το The Royal Institution of Chartered Surveyors (VPS3 & VPGA 10, RICS Valuation Global Standards 2020). Έτσι, μικρότερη βεβαιότητα και μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρχει στο αποτέλεσμα της εκτίμησης, σε σχέση με πριν. Δεδομένου του άγνωστου μελλοντικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει ο COVID-19 στην αγορά ακινήτων, συνιστούμε την επανεκτίμηση του ακινήτου σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Στην αγορά ακινήτων, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια, έχουν, ήδη, αρχίσει να υιοθετούν σενάρια αναφορικά το τι μέλει γενέσθαι εάν το lockdown κρατήσει για πολύ ακόμη καιρό. Τα μαγαζιά δηλαδή και τα γραφεία σταματήσουν να παράγουν εισόδημα, γεγονός που θα σήμαινε καθίζηση των αποδόσεων και σε κάθε περίπτωση επαναπροσδιορισμό της αξίας τους.