Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Πηγή Εικόνας: aegeanair.com

Οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναστολή των πτήσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.   

Όπως αναφέρουν στο economix.gr αξιόπιστες πηγές, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για την προσωρινή διακοπή όλων των αεροπορικών δρομολογίων εξωτερικού ήταν ειλημμένη από το μεσημέρι της Πέμπτης και η μοναδική εκκρεμότητα ήταν η ανακοίνωση του μέτρου από τον αρμόδιο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. 

Προς καθολική απαγόρευση πτήσεων και στην Ελλάδα

Ωστόσο, καθοριστικό αποδείχθηκε το μήνυμα από τις Βρυξέλλες με την Κομισιόν να καλεί ουσιαστικά την Αθήνα να μην δράσει μονομερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι ένα τόσο δραστικό μέτρο όπως η προσωρινή αναστολή των πτήσεων θα πρέπει να αποτελέσει συλλογική απόφαση των κρατών μελών. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με την απόφαση να διακόψει τις πτήσεις η Αθήνα προχωρούσε στη λήψη ενός πολύ αυστηρού μέτρου, λίγες μόλις ώρες μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, στο οποίο αποφασίστηκε να συνεχιστούν προς το παρόν τα δρομολόγια. 

Η αναστολή των αεροπορικών δρομολογίων ως μέτρο για την ανάσχεση του κορωνοϊού εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες και δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σε κάθε περίπτωση το πτητικό έργο έχει περιοριστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, δεδομένου ότι οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% ενώ η πληρότητα σε αυτές που πραγματοποιούνται κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλα τα δρομολόγια, εκτός από εκείνα που αναχωρούν από το Λονδίνο. 

Είναι ενδεικτικό ότι η Aegean έχει προγραμματίσει μόλις 80 πτήσεις για σήμερα, την ώρα που την πρώτη Μαρτίου ο αντίστοιχος αριθμός δρομολογίων ήταν περίπου 300. 

Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν πηγές της αγοράς, το μέτρο της αναστολής των πτήσεων εξωτερικού επρόκειτο να συνδυαστεί με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων. 

Η αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων του Covid – 19. 

Πληροφορίες από την αγορά τονίζουν ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα έπρεπε να κλείσουν προκειμένου να μην επαναληφθεί στην Ελλάδα αυτό που συνέβη πρόσφατα στα Κανάρια Νησιά. 

Στην αυτόνομη διοικητική περιφέρεια της Ισπανίας που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες δεκάδες κρούσματα με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. 

Παρά τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων, επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επικείμενη τουριστική περίοδο. 

Όπως εκτιμούν, ορισμένες από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία οι οποίες άργησαν να λάβουν μέτρα, θα φτάσουν στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού το Μάιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική κίνηση.