Ηχορύπανση: Έρευνα Μπακογιάννη στην Καλλιθέα - Το 2013 ο τελευταίος Χάρτης Θορύβου του ΥΠΕΝ
Ηχορύπανση: Έρευνα Μπακογιάννη στην Καλλιθέα - Το 2013 ο τελευταίος Χάρτης Θορύβου του ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λόγω κορωνοΐού αυτή την φορά θα… «εγκλωβιστούν» χιλιάδες πολίτες που έτρεχαν μέχρι πρότινος να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, οι εξετάσεις παγώνουν μέχρι τις 30 Απριλίου για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση αν οι εγχώριες εξελίξεις δεν το επιτρέψουν. Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα θα διατηρηθεί και ισχύς των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΟΜΕ:

  •     Παρατείνεται μέχρι την 30η Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ). Αυτό σημαίνει, ότι όποιο δελτίο λήγει, μπορεί να μην ανανεωθεί μέχρι τότε. Δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμο και δεν θα  επιβληθεί πρόστιμο. Εξαιρούνται αναγκαστικά μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται κι από άλλα κράτη. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί τους πολίτες να μην βγουν από το σπίτι τους ειδικά για να πάνε στα ΚΤΕΟ και να μην συνωστιστούν με άλλους οδηγούς εκεί. Έχουν δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες σε ιδιωτικά και δημόσια ΚΤΕΟ για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον, δεν θα γίνουν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30η Μαρτίου.
  •     Αναστέλλονται, επίσης, μέχρι την 30η Απριλίου, όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης, σταματούν να γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης. Και από αυτό το μέτρο εξαιρούνται αναγκαστικά μόνον οι οδηγοί που κάνουν διεθνείς μεταφορές και πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο για τα υδατοδρόμια, καθιερώθηκε η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης σε υποψήφιους οδηγούς, με την οποία επιτρέπεται η οδήγηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας οδήγησης.

Παράλληλα, παρέχεται διευκόλυνση της οδήγησης κατόχων αδειών οδήγησης τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, καθόσον με το ισχύον καθεστώς, κάτοχοι ισχύουσας άδειας οδήγησης που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα και η οποία άδεια έχει εκδοθεί από χώρα στην οποία δεν εκδίδεται διεθνής άδεια οδήγησης, δεν δύναται να οδηγούν στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος με την συγκεκριμένη άδεια θα μπορεί να οδηγεί κανονικά από την επόμενη ημέρα της επιτυχούς εξέτασής του, ακριβώς όπως θα έκανε εάν είχε στην κατοχή του το επίσημο δίπλωμα αλλά μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα μετακίνησης με την προσωρινή άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή κατόπιν αντιστοίχισης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κανονική άδεια, όσο και η προσωρινή μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που ο κάτοχός της υποπέσει σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για περιπτώσεις που προβλέπεται τέτοια διαδικασία. Παράλληλα, σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί με πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης, εκτός των σχετικών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, τιμωρείται με αφαίρεση του δικαιώματος οδήγησης με προσωρινή άδεια και της ισχύουσας άδειας οδήγησης που τυχόν κατέχει και επιβάλλεται το μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε περίπτωση υποτροπής το χρονικό διάστημα της ποινής αυξάνεται στα πέντε έτη.