Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, η κυβέρνηση συνεχίζει να ανησυχεί για την εξέλιξη και το Υπουργείο Τουρισμού μόλις ανακοίνωσε το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.»

Σημειώνουμε ότι το αίτημα αναστολής λειτουργίας προήλθε από πολλούς φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς τις τελευταίες ημέρες, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο ξενοδοχειακός κλάδος στο σύνολό του μπαίνει και αυτός στους δικαιούχους των ειδικών μέτρων που ισχύουν για όσες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή.

Ήδη ο εισερχόμενος τουρισμός είναι πρακτικά ανύπαρκτος, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και απαγόρευση πτήσεων, όπως αποκάλυψε το economix.gr νωρίτερα.

Για την εγχώρια ανελαστική ζήτηση (πωλητές, μεταφορείς, έκτακτες οικογενειακές και άλλες καταστάσεις κλπ) και τις έκτακτες ανάγκες μένει να διαφανεί ποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά ανά περιοχή και με πόσες κλίνες, με τα σχετικά κείμενα που θα ανακοινωθούν επισήμως.

Όσοι χρειαστούν κατάλυμα αυτό το διάστημα και δεν βρίσκουν στα εναπομείναντα ξενοδοχεία, αναμένεται να οδηγηθούν σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (AirBnB, Booking, κλπ) εφόσον οι ιδιοκτήτες συνεχίσουν να τα παρέχουν (ήδη υπάρχουν πολλοί – οι περισσότεροι – που τα εμφανίζουν δεσμευμένα) και δεν επέμβει και εκεί εν τέλει η κυβέρνηση.

Οδηγίες αναμένονται από την κυβέρνηση και για τα νησιά που δεν είναι έδρες περιφερειακών ενοτήτων, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα από αυτά (πχ Νάξος, Κως κλπ), καθώς και τί θα γίνει με τους εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο που διαμένουν στα ξενοδοχεία που εργάζονται στα νησιά.