ΟΠΕΚ: Ασφαλείς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ
ΟΠΕΚ: Ασφαλείς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή την εβδομάδα η πτώση της τιμής του πετρελαίου υπήρξε αναπόφευκτη και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έπαψε να γίνεται αισθητή επειδή είναι ασαφές το βάθος των επιπτώσεων που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν.

Την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία απέτυχε να αποσπάσει την συναίνεση της Μόσχας για μια μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των εταιρών τους, που είναι γνωστές ως χώρες ΟΠΕΚ+, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.

Μετά την διαφωνία που προέκυψε, η Σαουδική Αραβία απείλησε να γεμίσει τις αγορές με πετρέλαιο. Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά το ένα τρίτο την Δευτέρα και η πτώση αυτή συνεχίσθηκε και πάλι την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ είχε προτείνει να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή του πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ενώ η Ρωσία είχε προτείνει να μειωθεί κατά 300 χιλιάδες βαρέλια.

Ο Πάβελ Σορόκιν, χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό, στο οποίο θα μπορούσε η Μόσχα να δεσμευθεί για την διπλάσια ποσότητα των 600 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, ως πρόκληση τεχνικού χαρακτήρα.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει η μείωση έως ότου ο καθένας καταλάβει πώς η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί απότομα.

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μια κατάσταση φθίνουσας ζήτησης όταν δεν είναι σαφές πού βρίσκεται η οροφή (της ζήτησης) δήλωσε ο Σορόκιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε σ ένα κύκλο, όταν μειώνοντας μια φορά (την παραγωγή), να εισέλθουμε ακόμη σε μια χειρότερη κατάσταση μέσα σε δύο εβδομάδες: οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να ανακάμψουν για ένα σύντομο διάστημα πριν ξαναπέσουν την στιγμή που ζήτηση θα συνεχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο Σορόκιν.

«Βλέπουμε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι ακόμη προβλέψιμα δυσάρεστη… Η αγορά και οι δυνάμεις της αγοράς θα ρυθμίσουν το ζήτημα αρκετά σύντομα» είπε ο Σορόκιν εκτιμώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εξισορροπήσουν σύντομα στα 45-55 δολάρια το βαρέλι.

Ο Σορόκιν είπε επίσης ότι αυτή η τιμή εξυπηρετεί την Ρωσία για να υλοποιήσει τα προγράμματα της στην Αρκτική.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία δεν διεξάγει κανέναν πόλεμο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου, αλλά υπέρ μιας σταθερής αγοράς.