Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής για την χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προϋπολογισμού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν στο economix αξιόπιστες πηγές, τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το μείγμα χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να συνάψει σύμβαση με την ΕΤΕπ για την παροχή χαμηλότοκων δανείων που θα ανέλθουν στο 40% του προϋπολογισμού του έργου.

Οι υπόλοιπες ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να καλυφθούν σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021 – 2027, με το υπόλοιπο 10% να προέρχεται από το ταμείο της Περιφέρειας στο οποίο υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΕΤΕπ τονίζουν ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ζητούν λεπτομέρειες για τη βιωσιμότητα του έργου, προκειμένου να συμφωνήσουν στο δανεισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το δέλτα Φαλήρου που εκπόνησε ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο, η Β φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου έκτασης 220 στρεμμάτων και τριών χώρων στάθμευσης.

Η ΕΤΕπ ζητά να μάθει ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης των εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στην περιοχή. Στις συζητήσεις μάλιστα με την Περιφέρεια Αττικής, τα στελέχη της ΕΤΕπ έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι θα πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ολυμπιακά ακίνητα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν στην Αττική τα επόμενα έτη, είναι να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στο Φαληρικό Όρμο με αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας από το Δημόσιο στη φάση λειτουργίας.

Εάν ωστόσο προκριθεί το σενάριο υλοποίησης του έργου με ΣΔΙΤ, η χρηματοδότηση της Β φάσης θα αλλάξει, δεδομένου ότι ο ιδιώτης θα πρέπει να διαθέσει και δικά του κεφάλαια.

Για την υλοποίηση της Β φάσης του έργου έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές μελέτες, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η δημοπράτηση της οριστικής μελέτης ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η οριστική μελέτη να μη δημοπρατηθεί ξεχωριστά, αλλά να διεξαχθεί ενιαίος διαγωνισμός για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου, εφόσον αποφασισθεί ότι η επένδυση θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Τα έργα που θα γίνουν σύμφωνα με τη μελέτη του Ρέντσο Πιάνο

Το πάρκο των 220 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στην έκταση μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η έκταση πρασίνου στην οποία θα φυτευτούν περίπου 3.500 δέντρα θα είναι δημόσια και θα αποτελείται σε γενικές γραμμές από χαμηλή βλάστηση που θα συνάδει με το τοπίο της Αττικής.

Δύο από τους τρεις χώρους στάθμευσης θα είναι υπόγειοι και θα κατασκευαστούν κοντά στις δύο διαβάσεις πεζών που θα προσφέρουν πρόσβαση στους πολίτες στη θάλασσα. Η κατασκευή των δύο διαβάσεων αποτελεί μέρος της Α φάσης του έργου.

Ο τρίτος χώρος στάθμευσης, 180 θέσεων, αναμένεται να κατασκευαστεί σε αδόμητο χώρο κοντά στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τρεις χώροι στάθμευσης θα είναι συνολικής χωρητικότητας 980 θέσεων.

Για την υλοποίηση των έργων της Β φάσης θα χρειαστούν 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του αναδόχου.

Στο πλαίσιο της Α φάσης του έργου στην περιοχή έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις με κόστος που υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα για την μετατόπιση της γραμμής του ΤΡΑΜ, από τη στάση Μοσχάτο έως τη στάση Τζιτζιφιές. Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί σε χαμηλότερο επίπεδο, στο ίδιο ύψος με την οδό Εθνάρχου Μακαρίου.