Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ύδρας οδηγείται πλέον προς οριστική και σύγχρονη λύση, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα απαλλάσσεται από ευρωπαϊκό πρόστιμο, ύψους 160.000 ευρώ, το οποίο καλείτο να πληρώνει κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο του 2015.

«Αποκαθίσταται μία ανεξέλεγκτη χωματερή μετά από 50 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε σχετικά ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος είχε μεταβεί πρόσφατα στο νησί για αυτοψία, ενώ, όπως ανέφερε μετά από συνάντηση με τον δήμαρχος Ύδρας, Γιώργο Κουκουδάκη, μέχρι το 2021 αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

«Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της», σημείωσε ο κ. Κουκουδάκης.

Ειδικότερα, χθες, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τον χώρο, στη θέση Κρίταμι, όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Η εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ κρίνεται ως μείζονος σημασίας, καθώς όλη η Ύδρα είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο το νησί, λόγω της γεωμορφολογίας του.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αυτήν την εξέλιξη ενεργοποιείται, πλέον, το κοινό σχέδιο του υπουργείου, του Δήμου Ύδρας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Κρίταμι Ύδρας, την πλήρη αποκατάστασή του, τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωση, και τέλος τη μεταφορά εκτός Ύδρας μικρής -πλέον- ποσότητας υπολειμμάτων σε σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, «το ΥΠΕΝ, εδώ και τρεις μήνες, βρίσκεται συστηματικά σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον Δήμο Ύδρας, καθώς και με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής, με αποτέλεσμα το κοινό μας σχέδιο να λαμβάνει σάρκα και οστά».

Όπως έκανε γνωστό ο γγ, «την Τρίτη, τόσο εγώ όσο και δήμαρχος Ύδρας, τοποθετηθήκαμε στην συνεδρίαση του ΚΑΣ και υπεραμυνθήκαμε του σχεδίου της οριστικής και ενδεδειγμένης επίλυσης στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Ύδρα».

«Πλέον, είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της», τόνισε ο ίδιος. «Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές», κατέληξε ο κ. Γραφάκος.