Η Νήσος Κρήτη από το αρχείο της NASA
Η Νήσος Κρήτη από το αρχείο της NASA
Πηγή Εικόνας: NASA Earth Observatory

Το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 7/2/2020 ότι ορίστηκε νέα διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ ΑΕ) με πρόεδρο τον Ελευθέριο Κοπάση και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αριστείδη Παπαδογιάννη, λίγο πριν η Κρήτη αποτελέσει το επίκεντρο εκδηλώσεων και κυβερνητικών επισκέψεων.

Τα νέα τακτικά μέλη της ΟΑΚ ΑΕ είναι ο Γιάννης Στριλιγκάς, ο Αντώνης Κουμπενάκης, η Χαρά Τριαματάκη, ο Ντίνος Κατσιδονιωτάκης και ο Θοδωρής Νίνος.

Αντίστοιχα, αναπληρωματικά μέλη των παραπάνω είναι οι Γιώργος Πετράκης, Ελένη Τιμοθεάτου, Νίκος Βασιλάκης, Στέλιος Σπυριδάκης και Νικόλαος Κρεβατσούλης.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε την αλλαγή διοίκησης ώρες μόλις πριν τη μαζική απόβαση της πολιτικής ηγεσίας του και της κυβέρνησης στην Κρήτη για το Σαββατοκύριακο, όπου προγραμματίζεται σωρεία συσκέψεων και εκδηλώσεων, με αιχμή εκδηλώσεις για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και συσκέψεις για έργα της περιοχής, με κυρίαρχο, φυσικά, τον ΒΟΑΚ (για τον οποίο έγινε και πάλι σύσκεψη πριν λίγες ημέρες στο Υπουργείο…), τον οποίο υποτίθεται ότι έχει ως αρμοδιότητα ο ΟΑΚ αλλά θα υλοποιήσει ως έργο το Υπουργείο, αν δεν αλλάξει και πάλι ο σχεδιασμός…

Επικεφαλής της «απόβασης» της κυβέρνησης στη Μεγαλόνησο θα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη το Σάββατο 8/2, με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίζουν και της επόμενες ημέρες, όπως ο Υπουργός Υποδομών που έχει προγραμματσιτεί να παραμείνει επί τετραήμερο.

Το Σάββατο στις 11:15, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή θεμελίωσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει, στις 13:00, επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου. Στις 17:30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι της Σούδας. Στις 18:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Αντιπεριφέρεια Χανίων και στη συνέχεια το Δημαρχείο της πόλης.

Αναμένουμε νέα για αρκετά έργα, καθώς όλοι κόπτονται για τον ΒΟΑΚ και την εξέλιξη του αλλά και δεκάδες μικρότερα έργα τοπικού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά τον ΟΑΚ, αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΚ έχει προκηρύξει γενική συνέλευση των μετόχων για τις 24/2. Το Δημόσιο (τυπικά, όπως πάντα, το Υπουργείο Οικονομικών αλλά ουσιαστικά το Υπουργείο Υποδομών, ως εποπτέυων φορέας) κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών (51%), με φορείς του νησιού να κατέχουν το λοιπό 49%: Περιφέρεια Κρήτης (22%),  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (22%) και Ενώσεις Αγροτικών/Γεωργικών Συνεταιρισμών (5%).

Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΒΟΑΚ, βασική αρμοδιότητα του ΟΑΚ είναι τα έργα ύδρευσης και άδρευσης (Φράγμα Αποσαλέμη και άλλα φράγματα στο νησί, υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα κλπ) ενώ έχει επεκταθεί και σε έργα ΑΠΕ – και πάντα στην Κρήτη ψάχνουν τρόπους να εμπλακεί και σε άλλα έργα…