Πύργος του Άιφελ, από την απέναντη όχθη του Σηκουάνα, Παρίσι
Πύργος του Άιφελ, από την απέναντη όχθη του Σηκουάνα, Παρίσι

Τα πρώτα δείγματα γραφής αναφορικά με ενδεχόμενη ύπαρξη γαλλικού ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Οι γαλλικές εταιρείες, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και των διμερών ελληνο-γαλλικών σχέσεων με την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών και προτάσεων, ανοίγουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος προς την ελληνική αγορά.

Σε πρόσφατη ενημέρωσή του σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, κ. Πατρίκ Μεζονάβ, είχε εκφράσει την πρόθεση των επενδυτών να ασχοληθούν με τον τομέα της ενέργειας καθώς και με τους τομείς των υποδομών, των μεταφορών και της επεξεργασίας λυμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μεζονάβ επεσήμανε πως «η γαλλική οικονομία είναι ο έβδομος επενδυτής με ποσοστό 4%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία».

Με αυτό ως αφετηρία, ξεκινάει και το Φόρουμ «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Το φόρουμ διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αύριο στο Παρίσι, και σ’ αυτό αναμένεται να γίνουν ή να διευρυνθούν οι επιχειρηματικές επαφές με τη συμμετοχή εταιρειών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (δείτε εδώ), ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται, ήδη από σήμερα, στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των επαφών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιμελητήριο ετοιμάζει αντίστοιχο φόρουμ και στην Ελλάδα στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες από τις δύο χώρες και να γνωστοποιήσει στη γαλλική επιχειρηματική κοινότητα τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στο φόρουμ που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του αναμένεται να συμμετέχει η EDF που εκπροσωπείται στην Ελλάδα μέσω της Edison στην παραγωγή ενέργειας και την υποδομή αερίου αλλά και η γαλλική Total που επιχειρεί μαζί με την ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ και έχει συμβάσεις παραχώρησης στην Ελλάδα. Συνολικά οι γαλλικές εταιρείες που θα συμμετέχουν αναμένεται να αγγίξουν τις εκατό και, μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι Suez, Societe Generale, Thales, Credit Agricole, RTE, ENGIE, EREN, IMERYS, AKUOENERGY, VINCIENERGY, EIFFAGE και VALOREM. Σημειώνεται ότι, από την ελληνική πλευρά το «παρών» θα δώσουν ανάμεσα σε συνολικά τριάντα ελληνικές επιχειρήσεις τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι εταιρείες Κοπελούζος, Alumil και Βιοχάλκο.