Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ανακοινώνοντας τους άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων, για την ακίνητη περιουσία, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως μεταδίδει ο Ηλίας Παλιαλέξης του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε μάλιστα ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν – μεταξύ άλλων – και στους δασικούς χάρτες. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο.

 

Επιτάχυνση των δασικών χαρτών

 

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και την τελευταία 2ετία έως σήμερα, έχουν εξετασθεί οι 10.000.

 

«Εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ. «Ταυτόχρονα, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι ακόμη και αν γίνει δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους. Αυτά θα αλλάξουν με νομοσχέδιο. Λέμε ναι στην πραγματική προστασία των δασών, όχι στους δογματισμούς και τη γραφειοκρατική στενοκεφαλιά».

 

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, καθώς όπως τόνισε, «για πρώτη φορά το Ελληνικό Κράτος θα έχει και Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες».

 

Κτηματολόγιο: στο 72% η συλλογή δηλώσεων

 

Σχετικά με το Κτηματολόγιο, ο υπουργός σημείωσε ότι η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55% και πλέον η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων καλύπτει το 93% της χώρας. Αναφορικά με τα πρόστιμα, διευκρίνισε ότι είναι απόφαση του υπουργείου να μην ενεργοποιηθούν αμέσως, αλλά πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

 

500 εκατ. ετησίως για το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον

 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο στόχος του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030, σημαίνει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτηρίων ανά έτος.

 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση στα κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3,5 φορές. Αυτό σημαίνει ότι έναντι του 1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, οι δράσεις του ΥΠΕΝ εφεξής θα αφορούν στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης

 

Όπως έκανε γνωστό, η χρηματοδότηση θα γίνεται με:

• απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,

• με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια,

• με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με

• επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (Energy Service Companies)

 

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματισθεί με 3 ακόμη δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης:

• Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις

• Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια,

• μια ακόμη φάση του προγράμματος Εξοικονομώ

 

Επιτάχυνση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για το 55% της Επικράτειας

 

Απ΄ την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος , κ. Δημήτρης Οικονόμου, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου,

• απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκπόνηση και έγκριση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, από περίπου 12 χρόνια κατά μέσο όρο που χρειάζονται σήμερα σε 2,5 χρόνια.

• ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων για την κάλυψη στο σύνολο της Επικράτειας με χρήσεις γης, έτσι, ώστε να είναι σαφές σε κάθε σημείο τι επιτρέπεται να οικοδομηθεί.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, από το 20% περίπου των δημοτικών ενοτήτων που καλύπτονται σήμερα με θεσμοθετημένες χρήσεις γης – ποσοστό που έχει επιτευχθεί σε διάστημα 35 ετών – ο στόχος είναι σε βάθος τετραετίας, να καλυφθεί η Επικράτεια σε ποσοστό 55%. Μόνο μέσα στο 2020, θα ανατεθεί η εκπόνηση τέτοιων σχεδίων σε 250 από τις συνολικά 1.035 δημοτικές ενότητες της χώρας, ανέφερε.

 

Επιπλέον, όπως είπε, με άλλο πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προσδιορίζονται – όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και οι όροι δόμησης στις περιοχές Natura 2000, που ως γνωστόν καλύπτουν περίπου το 30% της Ελλάδας.

 

Το σημερινό καθεστώς ασάφειας στις περιοχές αυτές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, αντικαθίσταται από συγκεκριμένους κανόνες που θα προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον και παράλληλα θα καθιστά δυνατή τη βιώσιμη ανάπτυξη κατοικίας και άλλων αναγκαίων δραστηριοτήτων, με σαφήνεια και χωρίς περιθώρια αυθαίρετων αποφάσεων από την πλευρά της διοίκησης.

 

Απλοποίηση έκδοσης αδειών

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αδειών, βελτιώνουν το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργείται μέχρι σήμερα από τη διαφορετική ερμηνεία νόμων και άλλων νομοθετημάτων από τις κατά τόπου Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ούτως ώστε η πολεοδομική νομοθεσία να εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.

 

Οικιστικές Αναπλάσεις: στόχος η αστική αναγέννηση

 

Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις. Με τα μέτρα που εξετάζονται οι αναπλάσεις δεν θα περιορίζονται πλέον μόνο σε πεζοδρομήσεις και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, αλλά θα συμπεριλάβουν και τον εκσυγχρονισμό ή την ανανέωση των ιδιωτικών κτηρίων, προς την κατεύθυνση της αστικής αναγέννησης , δηλαδή της μορφής αναπλάσεων που σήμερα είναι κυρίαρχη διεθνώς.

 

Αυθαίρετα – Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου/διαμερίσματος

 

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με βάση το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ δίνεται μια σφαιρική ρύθμιση πενταετούς διάρκειας για όλα, εκτός από τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011.

Υπενθύμισε ότι η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις – «κατηγορίας 5» – και ότι τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν.

 

Αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη ημέρα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων θυμίζοντας την προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για έκαστο έτος καθυστέρησης, συνδέοντας όλη τη ρύθμιση με την ψηφιακή απεικόνιση των ακινήτων, με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, σε μία ενιαία βάση δεδομένων.

 

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε τέλος, ότι με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν τα όποια εκκρεμή ζητήματα για τις διηρημένες ιδιοκτησίες, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ.