Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Επιταχύνεται η διαδικασία δημοπράτησης των δεκαεπτά Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ανά την επικράτεια, από το ΥΠΕΝ με στόχο την ολοκλήρωσή της εντός του 2020. Στόχος είναι η έγκαιρη απορρόφηση χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ., στο πλαίσιο της «εθνικής» προτεραιότητας, που έχει θέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης, που είχε πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό ΠΕΝ στις 30 Δεκεμβρίου 2019, όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε τονίσει ότι «η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Εργαζόμαστε για κάθε μία περίπτωση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων ξεχωριστά, με όλους τους υπεύθυνους δημοπράτησης, προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει. Οφείλουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε έγκαιρα την αντίστοιχη χρηματοδότηση και η χώρα να αποκτήσει τις απαιτούμενες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων», δήλωσε ο κ. Γραφάκος μετά τις συναντήσεις του με τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, και κατόπιν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο κ. Γραφάκος πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και τους επικεφαλής Φορέων Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που είναι υπεύθυνοι για τη δημοπράτηση 6 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Φωκίδα.

Υπογραμμίζεται, ότι σε όλη την επικράτεια, αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Κοζάνη, Σέρρες, Γιάννενα και Χανιά και δύο πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, σε Αττική (Φυλή) και Κρήτη (Ηράκλειο).

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο ΥΠΕΝ υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως θέμα είχε την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.