Το Anadolu απέδωσε στον Ιταλό ΥΠΕΞ αμφισβήτηση για τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού East Med δικαιολογώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την απουσία του αρμόδιου Ιταλού υπουργού από την υπογραφή στο Ζάππειο, στις 2 Ιανουαρίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Ιταλός ΥΠΕΞ δεν ανέφερε τίποτα από τα παραπάνω. Η ακριβής φράση του υπουργού ήταν η εξής: «Πιστεύω ότι αυτό το έργο, που μπορεί να παίξει έναν θετικό ρόλο στην διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει τα κατάλληλα κεφάλαια για την κατασκευή του και πως μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμος».

Η ιταλική πλευρά κατέθεσε διάβημα εναντίον της Τουρκίας και διέψευσε άμεσα την είδηση. Τη σκυτάλη πήρε και η Κύπρος που, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ιταλό ομόλογό του, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται περί ψευδούς δημοσιεύματος.

Επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά δεν έχει υπάρξει προς ώρας ενώ η στάση αυτή αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη απόδειξη του εκνευρισμού της τουρκικής πλευράς για τον East Med Pipeline.

Σημειώνεται ότι τον ψευδή τίτλο εξακολουθούν να υιοθετούν, παρά και το γεγονός ότι το δημοσίευμα έχει τροποποιηθεί από το Anadolu, Μέσα Ενημέρωσης που ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες, όπως η ελληνική έκδοση του TRT.