Νέα τεχνολογία ηχομόνωσης από τη Nissan
Νέα τεχνολογία ηχομόνωσης από τη Nissan

Η Nissan παρουσιάζει ένα νέο υλικό για την ηχομόνωση της καμπίνας των επιβατών που θα χρησιμοποιεί τους επόμενους μήνες στα αυτοκίνητά της κατά τη διάρκεια της φετινής εμπορικής έκθεσης CES που φιλοξενείται στο Λας Βέγκας. Με αυτό το υλικό οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι οι καμπίνες των επιβατών θα γίνουν πιο ήσυχες, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δομή του νέου υλικού είναι απλή. Ένας συνδυασμός δομής πλέγματος και πλαστικής μεμβράνης ελέγχει τις δονήσεις του αέρα για να περιορίσει του θορύβους στη μεγάλη μπάντα συχνοτήτων (500-1200 hertz), όπως αυτούς που προέρχονται από τον δρόμο και τον κινητήρα. 

Επί του παρόντος, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για την απομόνωση αυτής της μπάντας συχνοτήτων αποτελούνται κυρίως από βαρύ ελαστικό πλαίσιο. Το νέο ακουστικό μετα-υλικό της Nissan ζυγίζει περίπου το ένα τέταρτο αυτών των υλικών, ενώ παράλληλα παρέχει τον ίδιο βαθμό ηχομόνωσης. 

Λόγω της απλής δομής του, η ανταγωνιστικότητα κόστους του υλικού σε σχέση με τη μαζική παραγωγή είναι σχεδόν η ίδια ή, ενδεχομένως, και καλύτερη από τα τρέχοντα υλικά. Ως εκ τούτου, το υλικό μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε οχήματα όπου η χρήση ηχομονωτικών υλικών είναι επί του παρόντος περιορισμένη, λόγω κόστους ή βάρους.