Αυτά είναι τα μεγαλύτερα deals του 2019 στα ακίνητα
Aυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.641,76 τ.μ.
Αυτά είναι τα μεγαλύτερα deals του 2019 στα ακίνητα
Aυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.641,76 τ.μ.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τοποθετείται η αξία των συναλλαγών που έλαβαν χώρα το 2019 στην αγορά ακινήτων. Πρωταγωνιστές ήταν τόσο ξένα funds όσο και εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα, ενώ την “τιμητική” τους είχαν τα ξενοδοχεία που συνοδεύονται με το μεγάλο “ξεκαθάρισμα” στον τομέα των κόκκινων δανείων. Ποια είναι τα μεγαλύτερα deals που πραγματοποιήθηκαν το 2019;

Τα επαγγελματικά ακίνητα

Μέσω της Prodea Investments πραγματοποιήθηκε, την περασμένη άνοιξη, η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων, με την Invel Real Estate να αποκτά από την Εθνική Τράπεζα το 32,7% της ΑΕΕΑΠ από την Εθνική Τράπεζα, έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον πλήρη έλεγχο της Invel Real Estate έχει η εταιρεία Castlelake, η οποία ελέγχει σήμερα το 98% της εταιρείας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. Στη συγκεκριμένη συναλλαγή ρόλο-κλειδί είχε διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που συγχρηματοδότησε το deal με 55 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα deals ανήκει στην Brook Lane Capital, η οποία απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, προς περίπου 95,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ ακίνητα από τα οποία ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις της Vodafone στο Χαλάνδρι, το κτίριο που έχει μισθωθεί από την Samsung στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και το κτίριο που έχει μισθωθεί από την ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ στην οδό Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα.

Ξεχωρίζει ακόμη, η αγορά, προς 25,5 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία Orilina του ακινήτου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στην οδό Ερμού 25 στη Νέα Κηφισιά.

Ένα από τα εμβληματικά κτήρια, που άλλαξε χέρια αφορά το κτήριο στην Λεωφόρο Συγγρού 111, όπου λειτουργούσε ο πολυκινηματογράφος Odeon Star City, αλλά ανέστειλε την λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η Εθνική Leasing έβαλε πωλητήριο σε αυτό, με την Hines να προχωράει στην αγορά του προς 20,050 εκατ. ευρώ. Το κτήριο διαθέτει επτά υπόγεια επίπεδα, ισόγειο, ημιώροφο, επτά ορόφους και δώμα, με τη συνολική επιφάνεια ανωδομής να είναι 7.904 τ.μ. Διαθέτει υπόγειους χώρους 12.767 τ.μ., ενώ το κτήριο βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 2,6 στρεμμάτων.

Αλλά και το κτήριο γραφείων που φιλοξενούσε την έδρα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου 80 στην Αθήνα άλλαξε ιδιοκτήτη, καθώς πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της Trastor, έναντι τιμήματος 25 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ αγόρασε ακόμη, ένα εξαώροφο κτίριο γραφείων επιφάνειας 3,7 χιλ. τ.μ. στο Μαρούσι προς 6,3 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των εμπορικών χώρων, ένα από τα μεγαλύτερα deals αφορά την απόκτηση τεσσάρων ακινήτων – υπεραγορών της αλυσίδας Σκλαβενίτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ανήκαν στην καταριανή επενδυτική εταιρεία Helens RΕ και διαθέτουν συνολική επιφάνεια 90.000 τ.μ. Τα δύο ακίνητα βρίσκονται στην Αττική (σε Άλιμο και Νέα Ιωνία) και τα άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη (στην Πυλαία και τη Ν. Ευκαρπία), ενώ η Helens Re είχε προσπαθήσει να πωλήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και στο τέλος του 2017. Το τίμημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή διαμορφώθηκε σε 117,06 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδιοκτησίες περιήλθαν στην καταριανή εταιρεία το 2014 προς 116 εκατ. ευρώ.

Στο ξενοδοχειακό κλάδο ξεχωρίζουν η αγορά του ξενοδοχείου Χίλτον από την εταιρεία ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, η οποία ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας Costa Navarino. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε το 51% της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 46, ενώ το 49% ανήκει στον όμιλο Olayan.

Στην λίστα των μεγάλων ξενοδοχειακών deals περιλαμβάνεται η απόκτηση από το βρετανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο London + Regional Properties (L+R), του ξενοδοχείου Τιτάνια στην οδό Πανεπιστημίου 52 στην Ομόνοια, με τη βρετανική εταιρεία να εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη στον ελληνικό τουρισμό, καθώς ελέγχει τουλάχιστον 800 δωμάτια. Η αξία της συναλλαγής τοποθετείται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Μέσα στη χρονιά, η Blackstone εξαγόρασε πέντε ξενοδοχεία (Louis Zante Beach, Louis Grand Hotel Glyfada, Louis Corcyra Beach, Louis Plagos Beach και Louis Creta Princess) του ομίλου Λούη, μέσω του σχήματος Leonidas Holdco, προς 178,6 εκατ. ευρώ.