Πηγή Εικόνας: Costa Navarino

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ολοκληρώνονται οι οικιστικές αναπτύξεις στη μια (υπό την ονομασία Navarino Dunes) από τις πέντε συνολικά περιοχές της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της Costa Navarino στη Μεσσηνία με την προσθήκη 32 νέων τουριστικών κατοικιών.

Βάσει των στοιχείων που γνωστοποιεί η ΤΕΜΕΣ, με βασικό μέτοχο τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις της στην Costa Navarino (ξενοδοχεία, golf, υποδομές κ.λ.π.) ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 400 εκατ. ευρώ έχουν επενδύσει τρίτοι για την απόκτηση κατοικιών (κατασκευή και αγορά γης).

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι αναπτύξεις που σχεδιάζονται και στις 5 περιοχές της Costa Navarino (Navarino Dunes, Navarino Bay, Navarino Waterfront, Navarino Hills και Navarino Blue), το 2027, η συνολική επένδυση από την πλευρά της ΤΕΜΕΣ θα φτάσει συνολικά το 1,2 δις. ευρώ

Οι 32 νέες τουριστικές κατοικίες (2 έως και 4 υπνοδωματίων) που βγαίνουν προς πώληση   αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026 και η «γειτονιά» που αναπτύσσονται ονομάζεται Valley Greens. Θα παραδοθούν έτοιμες στους ιδιοκτήτες τους (με το κλειδί στο χέρι).

Φέτος στο μεταξύ παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους περίπου 40 διαμερίσματα και branded κατοικίες στη «γειτονιά» ανάπτυξης, Rolling Greens, που ξεκίνησαν το 2020, εν μέσω πανδημίας και έχουν πουληθεί το σύνολό τους.

Συνολικά στην Costa Navarino έχουν αναπτυχθεί περί τις 100 κατοικίες. Έχουν αγοραστεί από Έλληνες (σε ποσοστό 50%) και από ξένους. Με βάση ωστόσο την αξία τους το 60% έχει αγοραστεί από ξένους και το 40% από Έλληνες.

Έχει πουληθεί το περίπου το 90% και το εύρος τιμών (σύμφωνα με την τωρινή διαθεσιμότητα) είναι από 3.750.000 ευρώ για τις custom κατοικίες (πώληση από τα σχέδια) από 1.400.000 ευρώ για τις κατοικίες με το κλειδί στο χέρι και από 770.000 ευρώ για τα branded διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Navarino Dunes βρίσκονται τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino.

Στο Navarino Bay θα ανοίξει τον ερχόμενο Αύγουστο το ξενοδοχείο Mandarin Oriental, Costa Navarino (σημ: με την Mandarin Oriental θα συνεργαστεί η ΤΕΜΕΣ και στο Ελληνικό για τη μία από τις δύο τουριστικές αναπτύξεις που σχεδιάζει μαζί με τη Lamda για το παραλιακό μέτωπο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου).

Στο Navarino Hills που προορίζεται για μια νέα ήπια τουριστική ανάπτυξη λειτουργούν από το 2022 δύο νέα γήπεδα γκολφ.

Στην περιοχή Navarino Waterfront βρίσκεται το νέο ξενοδοχείο W Costa Navarino, ενώ την 1η Ιουλίου θα λειτουργήσει η Navarino Agora, ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοιχτός σε όλους όσους ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία.

Θα περιλαμβάνει επιλεγμένα καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά και  άλλες δραστηριότητες όπως ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών κ.α. Μεταξύ άλλων τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Μεσσηνιακό Φεστιβάλ Οίνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Να σημειωθεί ότι από το 2006 που ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες για την Costa Navarino, μέχρι σήμερα η επένδυση – ανάπτυξη έχει εισφέρει περίπου το 11% του ΑΕΠ της Μεσσηνίας. Ακόμη, για κάθε μια θέση εργασίας στη Costa Navarino δημιουργείται 0,8 θέση εργασίας εκτός και το 60% των εργαζομένων στο τουριστικό συγκρότημα είναι από την περιοχή.

Πηγή Εικόνας: Costa Navarino
Πηγή Εικόνας: Costa Navarino
Πηγή Εικόνας: Costa Navarino