Προς το τέλος οδεύει η κτηματογράφηση στην χώρα, δεδομένου ότι μέχρι την εκπνοή του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εμπρόθεσμες δηλώσεις στο 93% της επικράτειας. Ωστόσο, όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες χωρίς την ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

 

Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων. Συγκεκριμένα, όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην  υποβολή της αίτησης. 

 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας και τον μήνα Νοέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

 

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου η συλλογή δηλώσεων (συμπεριλαμβανομένων των εμπρόθεσμων) ξεπερνά τον συμβατικό στόχο του 55%, αποτέλεσμα της υψηλής ανταπόκρισης των πολιτών στο κάλεσμα του Κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους εντός των προθεσμιών.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα δηλωθέντα δικαιώματα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων. 

 

Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων στις 29 Νοεμβρίου 2019 είναι οι εξής: Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων.

 

Σημειώνεται πως τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. 

 

«Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας» τονίζει χαρακτηριστικά ο Φορέας. 

                  

Διευκολύνσεις πολιτών

 

– Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

– Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

– Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

– Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή στην επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

 

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

 

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.