FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
Πηγή Εικόνας: Jan Arrhénborg / AGA / Creative Commons
Με φορτία που θα δηλωθούν στις μηνιαίες κατανομές θα επιδιώξει να καλύψει τις ανάγκες της σε LNG η ΔΕΗ που, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τη ΡΑΕ μετά την αντίδραση που υπήρξε για τα slots στη Ρεβυθούσα, δεν κατάφερε να πετύχει κάποια ουσιώδη αλλαγή.
Ειδικότερα, όπως έγραψε το economix.gr (εδώ), οι δηλώσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου και άρα οι εταιρείες Μυτιληναίος και Elpedison φέρνουν 22 φορτία, η ΔΕΠΑ 14 και η εταιρεία ΗΡΩΝ φέρνει 5, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για το επόμενο έτος. Οι δύο εταιρείες με τα περισσότερα slots θα προηγηθούν και χρονικά ξεκινώντας στις 1/1 και 5/1 αντίστοιχα. Το πρόβλημα για τον ΔΕΣΦΑ αφορούσε τις δηλώσεις για slots που ήταν διπλάσιες από την ετήσια εθνική κατανάλωση αερίου (100 φορτία, δηλαδή 100 εκατ. MW/h).
Σημειώνεται ότι η πλευρά του Διαχειριστή επεδίωξε να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες ακύρωσης για τα δηλωμένα φορτία ενώ αύξησε και το penalty.
Οι εταιρείες που έμειναν εκτός επεσήμαναν με νόημα ότι η υπήρξε υπερβολική δήλωση φορτίων από ορισμένες εταιρείες που ξεπερνούν κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αυτό ενδέχεται να σημάνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κενά και πάντως η υψηλή κατανάλωση εξυπηρετεί τους στόχους της δημόσιας εταιρείας. Η εταιρεία δύναται να αξιοποιήσει τα slots που θα μείνουν κενά ενώ μάλιστα θα πρέπει η αεριοποίηση να γίνεται άμεσα καθώς, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η τιμή του φορτίου θα πέσει αισθητά προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα χώρος για το επόμενο.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το energypress.gr, η ΔΕΗ έχει υπογράψει τρία Master Sale Agreement (MSAs) για την προμήθεια LNG με τους οίκους TOTAL GAS POWER & LIMITED, FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP & EQUINOR ASA.

Διαβάστε ακόμα: Οι ΥΚΩ το επόμενο βήμα για την ανάκαμψη της ΔΕΗ