Αθήνα
Αθήνα
ΑθήναΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Αίτημα με τη σήμανση του κατ’ επείγοντως έστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου ζητά την παράταση της προθεσμίας δήλωσης κενών ακινήτων. Παράλληλα, ζητεί την παραγραφή δημοτικών τελών στην 5ετία, καθώς και την οικειοθελή δήλωση δημοτικών τελών χωρίς πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία δήλωσης κενών ακινήτων λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, στις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Α. Λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019 η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν τα είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να τα δηλώσουν ώστε να απαλλαγούν από χρέωση αναδρομικών δημοτικών τελών, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή ρεύματος. 

Σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, σας υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 5 παρ. 1 του Νόμου  3345/2005, προβλέφθηκε το σαφές δικαίωμα στους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να απαλλάσσονται από τη χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον το δηλώσουν στον οικείο Δήμο, και ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής, όπως αναφερόταν και στην γνωστή με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη». Αλλωστε η γνωστοποίηση της διακοπής του ρεύματος είναι αυτόματη υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ προς τον οικείο ΟΤΑ μετά τη διακοπή, που δυστυχώς δεν τηρείται, και επιχειρείται να μετατεθεί αυθαίρετα στους πολίτες, και αυτή είναι η αιτία του προβλήματος!

Με την  παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 και στη συνέχεια το άρθρο 103 του Ν.4604/2019,  δόθηκαν δύο προθεσμίες για τη δήλωση αυτή, μέχρι 31.12.2019. Μετά τη λήξη τους ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που δεν έχει την πρακτική δυνατότητα ενημέρωσης για όλα αυτά, όταν ζητήσει πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ θα βρεθεί εξ ορισμού αντιμέτωπος με τεράστιες χρεώσεις δημοτικών τελών που δεν θα μπορεί να τις καταβάλει!!! Συνεπώς υπάρχει αδήριτη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας αυτής τουλάχιστον μέχρι την 31.12.2020!   

Φυσικά, η ορθή και μόνιμη λύση του προβλήματος αυτού είναι να επανέλθει η προισχύσασα ρύθμιση του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 3345/2005, χωρίς χρονικό όριο υποβολής της σχετικής δήλωσης στον οικείο Δήμο. Επίσης στη ρύθμιση αυτή να υπαχθούν και τα ακίνητα τα οποία, λόγω της κρίσης, ουδέποτε ρευματοδοτήθηκαν, διότι αδίκως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση αυτή.

Β. Εν όψει του ότι καταργείται πλέον και νομοθετικά η 20ετής παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, και σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ η προθεσμία παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν μπορεί να υπερβεί την 5ετία, ζητούμε να επανέλθει η προισχύσασα 5ετής παραγραφή και για τις αξιώσεις των Ο.Τ.Α., για τις οποίες από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή.  

Γ. Τέλος υπενθυμίζουμε το αίτημά μας να θεσπιστεί αποκλειστική ετήσια προθεσμία οικειοθελούς δήλωσης των αδήλωτων, τακτοποιημένων ή λανθασμένων εμβαδών ακινήτων στους Δήμους, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις ώστε να αρχίσει η άμεση συνείσπραξή τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση των παραπάνω με τροπολογία στο υπό ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου σας.