Πλατεία, Θεσσαλονίκη
Πλατεία, Θεσσαλονίκη

Απόφαση για ματαίωση και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ , στον… «αέρα» του ραδιοφωνικής εκπομπής, και συγκεκριμένα στο Radio North 98, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Μάκη Κυριζίδη, στον απόηχο της παρέμβασης ΠΕΣΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, εκπομπή του ίδιου σταθμο΄θ αποκάλυψε έγγραφο  της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, προς τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, με το οποίο η ΠΕΣΕΔΕ έκανε λόγο για «χρήση πρόσθετων αυξημένων κριτηρίων επιλογής από αυτά που προσδιορίζει το Μητρώο (ΜΕΕΠ/ΜΗΕΕΔΕ)» οδηγώντας σε «περιορισμό του κύκλου των ανταγωνιζόμενων επιχειρήσεων και στον έμμεσο προσδιορισμό συγκεκριμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες μόνες αυτές δύναται να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία». Στο ίδιο έγγραφο και απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ καταλήγει: «Κύριε Δήμαρχε, είναι σαφές ότι η επίμαχη παράγραφος αυξημένων κριτηρίων επιλογής, παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας, νοθεύουν ευθέως τον ανταγωνισμό και κατευθύνουν τον διαγωνισμό σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Η μόνη διαδικασία που διασφαλίζει την έντεχνη και έγκαιρη εκτέλεση του έργου και ταυτόχρονα το αδιάβλητο των διαδικασιών ανάθεσης είναι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός χωρίς αποκλεισμούς και καμία άλλη.»

Μιλώντας στο Radio North 98, η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου, τόνισε ότι «η απαίτηση των όρων του διαγωνισμού για μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών 2,5 εκατομμυρίων ευρώ επί τρία χρόνια, οδηγεί αυτόματα σε αποκλεισμό της πλειονότητας των επιχειρήσεων για ένα έργο συντήρησης, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις». Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι «η συγκεκριμένη διατύπωση οφείλεται σε λάθος, ή υπερβάλλοντα ζήλο κάποιου υπαλλήλου», αλλά τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η επίσημη καταγγελία είχε φτάσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης πριν από αρκετές μέρες, δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση-ενημέρωση από πλευράς Δήμου.

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, δήλωσε ότι πριν την επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ (σ.σ.: με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου), ο ίδιος είχε ήδη από τις 25 Νοεμβρίου εντοπίσει το πρόβλημα, το οποίο όπως είπε, «αν και δεν είναι παράνομο, αφού ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα τέτοιων κριτηρίων, αποτελεί όμως προϊόν λάθος και σχολαστικότητας, αφού και τον Δήμο τον συμφέρει να έχει περισσότερες συμμετοχές και προσφορές εταιρειών, για να επιτυγχάνει καλύτερη τιμή».

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Ο κ. Κυριζίδης, τόνισε πως ήδη έχουν γίνει διορθώσεις στους όρους του διαγωνισμού και γι` αυτό έχουν εκδηλώσει συμμετοχή περίπου 6-7 εταιρείες, αλλά στον «αέρα» του Radio North 98, προκειμένου να μη μείνουν “σκιές” προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα: «Θα ματαιώσουμε και θα επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό, διότι αυτό είναι το πιο “καθαρό”, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος όλες οι ενδιαφέρομενες επιχειρήσεις!

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΕΣΕΔΕ