Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο σχεδόν ανεξάντλητο απόθεμα παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους οι ξένοι επενδυτές, προσβλέποντας σε υψηλές αποδόσεις, με δεδομένο ότι τιμές των ελληνικών ακινήτων, παρότι αυξάνονται συνεχώς, παραμένουν από τις χαμηλότερες πανευρωπαϊκά. Με τον τρόπο αυτόν παρακάμπτουν τη γραφειοκρατία που συνοδεύει, συνήθως, ένα έργο ανάπτυξης γης και αποφεύγουν να αναλάβουν ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό είναι το υπόβαθρο, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, των οποίων το ύψος διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κυρίαρχα όμως, στις ξένες επενδύσεις είναι τα κεφάλαια από το Ισραήλ, που έχουν «κλειδώσει» τη θέση τους στην ελληνική κτηματαγορά. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες;

Οι επενδυτές

Η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia δίνει το «παρόν» στην ελληνική αγορά ακινήτων μόλις την τελευταία διετία, ενώ προσέλκυσε τα βλέμματα πάνω της όταν, πριν από μερικά χρόνια, απέκτησε περίπου 20 πολυκατοικίες σε όλη την Αττική, στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια. Σήμερα διαθέτει στην χώρα μας 35 ακίνητα, τα οποία είναι κτήρια γραφείων και πολυκατοικίες, που ανακαινίζει και διαθέτει προς ενοικίαση ή πώληση. Πρόσφατα, η εταιρεία, με ιδρυτές τον Sagi Rubin και τον Amir Yerushalmi, εξασφάλισε το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού για την μετατροπή κτηρίου γραφείων, επιφάνειας 1.500 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Αιόλου 48-50 σε ξενοδοχείο 30 δωματίων.  Αυτό το διάστημα, η εταιρεία ανακαινίζει πολυκατοικία στην Καλλιθέα, με στόχο τη δημιουργία μικρών διαμερισμάτων που θα πωλούνται σε αγοραστές ηλικίας έως 40 χρόνων. Η Zoia έχει εγκαινιάσει την παρουσία της στη χώρα μας με το κτήριο κατοικιών “The Hill”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σαρανταπήχου και Κοσμά Μελωδού 30 στον Λυκαβηττό, διαθέτοντας συνολικά εννέα διαμερίσματα. Παρότι, εκτός από την Ελλάδα, η Zoia δραστηριοποιείται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και Ισραήλ, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, είναι αξιοσημείωτο ότι από τα συνολικά 19 στελέχη της, τα 14 είναι Έλληνες και Κύπριοι.

Μία ακόμη ισραηλινή εταιρεία η Brown Hotels, με ιδρυτή και τον Leon Avigad, εντείνει την παρουσία της στον κλάδο των ξενοδοχείων, έχοντας αποκτήσει τo ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας «Ακροπόλ» στην Λεωφόρο Πειραιώς 1, το οποίο ύστερα από την υλοποίηση εργασιών ευρείας ανακαίνισης θα επαναλειτουργήσει, με την επωνυμία, Brown Acropol. Θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και rooftop bar restaurant. Όπως έχει αναφέρει, σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων ο Avigad, η Αθήνα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο Βερολίνο, με το καλό κλίμα και την ισχυρή τουριστική άνοδο να αποτελούν το υπόβαθρο των επενδύσεων της ισραηλινής εταιρείας στην χώρα μας.

Από το Τελ Αβίβ προέρχεται και η Ficus Investments, με επικεφαλής τους Μπάρακ Μπαούμ και Γκαλ Νίνιο, που ανήκει στις τελευταίες αφίξεις στον τομέα της φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει προς πώληση διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας (Παγκράτι, Κολωνάκι, Κουκάκι, πλατεία Μαβίλη) και στα Νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα και Πειραιά), έχοντας κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική κτηματαγορά με τριώροφο κτήριο γραφείων στην οδό Σαρρή, που έχει μετατρέψει σε συγκρότημα κατοικιών.   

Στο τιμόνι της Ficus βρίσκονται οι Ισραηλινοί Μπάρακ Μπαούμ και Γκαλ Νίνιο. Ο πρώτος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ενώ, παλαιότερα, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Euromat, με αντικείμενο την τοποθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης καυσίμων. Συμμετέχει ακόμη στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Blue Oak Investments, ενώ στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Ο Νίνιο δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στην αγορά ακινήτων του Ισραήλ, ενώ επικεντρώνεται στην υλοποίηση εγχειρημάτων αστικής αναγέννησης.

Ισραηλινούς ιδρυτές, τους Rafi Museri και Daniel Rudasevski, έχει και ο πολυεθνικός όμιλος Selina, που αγοράζει ή μισθώνει κενά ακίνητα ή κτήρια πρώην ξενοδοχείων, τα οποία ανακατασκευάζει. Στην χώρα μας, εδώ και μερικούς μήνες, η εταιρεία έχει εγκαινιάσει στην Μακρινίτσα του Πηλίου, το ξενοδοχείο Selina Centavrus Pelion, το οποίο έχει προέλθει από την λειτουργική συνένωση πέντε διαφορετικών ιδιοκτησιών. Μέσα στο προσεχές διάστημα, η Selina θα εγκαινιάσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην πλατεία Θεάτρου, δρομολογώντας την επέκτασή της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ελληνικά νησιά, με την Ελλάδα να είναι ο τρίτος, μετά την Πορτογαλία και την Μεγάλη Βρετανία, ευρωπαϊκός προορισμός που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί.