Zoia Aiolou
Το Zoia Young Aiolou είναι επιφάνειας 1.500 τετραγωνικών μέτρων.
Zoia Aiolou
Το Zoia Young Aiolou είναι επιφάνειας 1.500 τετραγωνικών μέτρων.
Πηγή Εικόνας: Zoia

Το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) εξασφάλισε η ισραηλινή εταιρεία Zoia για την μετατροπή κτηρίου γραφείων στην οδό Αιόλου 48-50 τ.μ. σε ξενοδοχείο 30 δωματίων. Την έγκριση άναψε η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων, με τη σχετική απόφαση να προβλέπει την αλλαγή χρήσης του κτηρίου καταστημάτων-γραφείων σε κτήριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σήμερα, στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί το εστιατόριο Mama Roux, ενώ το νέο project της Zoia, που φέρει τον τίτλο Zoia Young Aiolou, ευνοείται από την κομβική θέση του κοντά στο Σύνταγμα, την οδό Ερμού κι εν γένει το ιστορικό αθηναϊκό κέντρο. Το κτήριο έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ. και η ταράτσα του θα διαθέτει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΠΟΑ

Η απόφαση προβλέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο, επειδή πρόκειται για εργασίες συνολικής και ενιαίας διαχείρισης του κτηρίου με στόχο την αξιοποίησή του και την αναβίωση της εν λόγω θέσης της οδού Αιόλου και δεν επέρχεται άμεση ή έμμεση βλάβη στα χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟΑ νεώτερα μνημεία του άμεσου περιβάλλοντα χώρου, με τους εξής όρους:

-Οι εργασίες και η χρήση να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτηριοδομικές και λοιπές διατάξεις

-Η χρήση του δώματος να εξυπηρετεί μόνο σκοπούς θέασης και να μην τοποθετηθούν σε αυτόκινητος  ή σταθερός εξοπλισμός, αλλά να παραμείνει κενό.

-Να διατηρηθεί η ρυθμικότητα των όψεων με εναλλαγή αξόνων εξωστών και αξόνων παραθύρων και όχι τοποθέτησή τους εναλλάξ, με παράλληλη διατήρηση των ακραίων τμημάτων ανέπαφων, όπως δηλαδή συμβαίνει στον δεύτερο και τέταρτο όροφο.

-Να μην τοποθετηθούν στα ανοίγματα που δεν έχουν εξώστη ζαρντινιέρες με κυκλικές απολήξεις διότι επιβαρύνουν δυσμενώς την σύνθεση εξαιτίας της ποικιλίας μεγεθών στοιχείων (εξώστες-ζαρντινιέρες), αλλά μόνο οι εξώστες στην άλλοτε ενιαία επίπεδη όψη που είναι απαραίτητοι για λειτουργικούς λόγους

-Να μην αναρτηθούν/τοποθετηθούν στις όψεις και το δώμα του κτηρίου στοιχεία Η/Μ εξοπλισμού ή άλλες κατασκευές προσωρινές ή μόνιμες (κατασκευές πώλησης ή διαφήμισης προϊόντων, σκίαστρα, ζαρντινιέρες, δορυφορική κεραία, ηλιακός θερμοσίφωνας κ.λπ.), εκτός των συμπεριλαμβανομένων Η/Μ.

-Να μην τοποθετηθούν κατακόρυφα πετάσματα / στοιχεία οριοθέτησης του χώρου ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων σκιάστρων επί της παροδίου στοάς (νάιλον,κ.λπ.).

Χαρτοφυλάκιο 35 ακινήτων

Η Zoia έχει αγοράσει, τα τελευταία χρόνια, 35 κτήρια σε όλη την Αθήνα, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ακινήτων με στόχο την ανακαίνισή τους και την ενοικίαση ή την πώλησή τους.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων σε έξι χώρες, σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα. Διαχειρίζεται περισσότερα από 20.000 περιουσιακά στοιχεία.