Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν κατά τις χθεσινές πρώτες πρωινές ώρες οι κάτοικοι της Κινέτας, ενώ τα κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν να καταγράφουν τις εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν τόσο στις υποδομές, όσο και σε κατοικίες της περιοχής. 

Το σκηνικό… πολέμου, αναβίωσε άσχημες μνήμες από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, όχι μόνο γιατί συνέβη 2η καταστροφή σε λιγότερο από δύο χρόνια αλλά επειδή έχουν περάσει 16 μήνες και τα κομμένα από την φωτιά δέντρα δεν είχαν απομακρυνθεί από το σημείο όλο αυτό το διάστημα. Αποτέλεσμα αυτού, να παρασυρθούν μαζί με φερτά υλικά από τα ορμητικά νερά σε δρόμους, αποκλείοντας την δίοδο πολιτών και δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Στα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε πάντως η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η μη καταβολή αντιτίμου των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της Ολυμπίας Οδού, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα έργα θωράκισης πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε στον economix.gr ο γενικός γραμματέας Υποδομών του ΥΠΟΜΕ, θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. 

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση-μαμούθ για 10 αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής κατά την αυτοψία στην ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου και στην πληγείσα περιοχή της Κινέτας, «σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή που είναι υπεύθυνη, έτσι ώστε να εκταμιευθούν αμέσως χρήματα που υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, για να μην έχουμε τα φαινόμενα: πρώτον, να κλείνει η Ελλάδα στα δύο,  έστω και για λίγες ώρες και δεύτερον, για να μην έχουμε τις ζημιές αυτές που έχουμε και βλέπουμε εδώ». Πρόκειται για «τα έργα οποία υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα οποία τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων, θα προβούμε σε αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις γύρω περιοχές, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής τόνισε για την Κίνετα, πως «αυτή η  περιοχή το 2018 επλήγη από μία τεράστια πυρκαγιά. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία την εποχή εκείνη και μιλάω για όλη την Πολιτεία, δεν μιλάω μόνο για την Κυβέρνηση, μιλάω και για την Περιφέρεια την εποχή εκείνη, δεν προέβη σε όλες τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές εργασίες και τα αντιπλημμυρικά έργα, ούτε καν στα κορμοδέματα, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο και αυτές τις καταστροφές, που έχουμε σήμερα. Δεν θέλω να πω ότι αν ότι δεν ήταν πολύ μεγάλο και πολύ έντονο το καιρικό φαινόμενο, ήτανε, αλλά εδώ πρέπει αυτό το πάθημα να μας γίνει μάθημα και να κινηθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα, διότι πλέον ζούμε σε μία εποχή, που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας χτυπάει την πόρτα και η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα».  

Με εντολή του υπουργού, οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Ήδη οι υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕ πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία μπορεί να ξεπερνά και τις 300.

Την παραδοχή ότι «κινδύνεψαν ζωές στην Κινέτα» έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε έγιναν απεγκλωβισμοί και παιδιών. Σε επιφυλακή βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η κυβέρνηση σε περιοχές που έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, με την Κινέτα να βρίσκεται ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, φερτά υλικά και ζημιές είναι μόνο μερικά από όσα αντίκρισαν οι αρχές, με τους κατοίκους να είναι σε δυσχερή θέση εκ νέου. Όπως εξήγησε στο economix.gr  ο  καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, συνδυαστικά με την ραγδαία βροχόπτωση και την υπερχείλιση του ρέματος Πίκα, τα ορμητικά νερά να φτάσουν σε σπίτια και να φέρουν μαζί τους κορμούς δέντρων, φερτά υλικά και δυστυχώς πολλές καταστροφές. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, τα αποκαΐδια της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής, η οποία τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν. 

Κατερίνη, Πιερία, Κρήτη, Σύμη, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ήταν επίσης θύματα της οργής του «Γηρυόνη».

Η εικόνα της Κινέτας όπως την κατέγραψε ευρωπαϊκός δορυφόρος