Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικά έργα που εκτελούνται στην Κρήτη, όπως τον νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) επέβλεψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψή στο νησί στις 6 και 7 Ιουνίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής επίσκεψης, ο κ. Ταχιάος μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που βρέθηκε στην Κρήτη, με τη συμμετοχή και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργου Σαουνάτσου, πραγματοποίησαν αυτοψία στα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που διεξάγονται στο έργο κατασκευής του νέου Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου, δήμου Μίνωα Πεδιάδος.

Για την κατασκευή του αεροδρομίου και των συνοδών έργων, οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αυτές αφορούν σε περιοχές ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός μετέσχε σε συσκέψεις με τα στελέχη της εταιρίας του νέου αεροδρομίου και της κατασκευάστριας εταιρίας. Αυτή τη στιγμή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εξέλιξη των έργων έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ το αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου 2027, οπότε και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο κ. Ταχιάος επιπλέον επισκέφθηκε τα εργοτάξια του ΒΟΑΚ που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε τρία σημεία (στο τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» που κατασκευάζεται μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και στο τμήμα «Νεάπολη – ‘Αγιος Νικόλαος», που εκτελείται ως δημόσιο έργο) και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τους μηχανικούς για την εξέλιξη των εργασιών στα δύο τμήματα αυτά και πραγματοποίησε αυτοψίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί, ο υφυπουργός Υποδομών συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους δημάρχους Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό και Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, με τους οποίους συζήτησε τις αιτιάσεις που έχουν εγείρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη διέλευση του ΒΟΑΚ από τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό του Ηρακλείου.

Σε όλες τις συναντήσεις, τον υφυπουργό συνόδευαν ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δημήτρης Αναγνώπουλος και κλιμάκιο μηχανικών της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Μετά το τέλος των της επίσκεψης στην Κρήτη, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος δήλωσε πως η Κρήτη είναι ένας πραγματικά χαρισματικός τόπος με υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν πολύ σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας.

«Κατά συνέπεια» επισήμανε «είναι αναμενόμενο πως διεκδικούν και την αντίστοιχη ανταπόδοση από τη μεριά της πολιτείας. Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οφείλουμε να συντελέσουμε όσο μπορούμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών. Είναι ο στόχος για τον οποίο δουλεύουμε, τόσο με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και με την συνάδελφο υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου».

Επίσης, ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, ο προϋπολογισμός των έργων που ωριμάζουν ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ» και πως «ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αυτού καταλαμβάνει κατ’ αρχάς ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης, που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ταχύτητα των μετακινήσεων».

«Η Κρήτη περιμένει τον ΒΟΑΚ πάρα πολλά χρόνια. Γίνεται πλέον πραγματικότητα! Ήδη έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα από τον ‘Αγιο Νικόλαο μέχρι την Χερσόνησο. Ταυτόχρονα, τρέχουμε και το ζήτημα της συμβασιοποίησης της παραχώρησης για το τμήμα ‘Χανιά – Ηράκλειο’, για το οποίο ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια έναν αναλυτικό οδικό χάρτη που θα επιτρέψει να δούμε πολύ σύντομα και εκεί, τα πρώτα εργοτάξια» πρόσθεσε ο Νίκος Ταχιάος. Είπε επίσης, ότι οι συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης, αλλά και με τους δημάρχους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου ήταν πολύ παραγωγικές, διευκρινίζοντας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θέτουν οι συνομιλητές του για την διέλευση του ΒΟΑΚ μέσω του Ηρακλείου, ότι «όπως έχω ήδη σχολιάσει, στις απόψεις που εξετέθησαν βρίσκω μία λογική βάση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία για να βρούμε λύσεις και να επιτύχουμε συμφωνία. Ξεκινάμε από κοινού μία προσέγγιση των ενστάσεων σε τεχνική βάση. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα καταλήξουμε σύντομα σε αποτέλεσμα. Όπως ξεκαθάρισα, όμως, φαραωνικές προσεγγίσεις οδηγούν μετά βεβαιότητας σε αποτυχία. Σχημάτισα την εντύπωση όμως, ότι με τους συνομιλητές μου μοιραζόμαστε, όχι μόνο την αφοσίωση στην ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως τα μεγάλα έργα της Κρήτης, αλλά και τον ρεαλισμό που απαιτείται. Βρήκα ανθρώπους διεκδικητικούς, πλην όμως καλοπροαίρετους, χωρίς παρωπίδες».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπως επισήμανε ο κ. Ταχιάος, «τα πράγματα βαδίζουν πολύ γρήγορα» και αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Λίνα Μενδώνη σχετικά με τα ευρήματα που βρέθηκαν στο πεδίο και γι’ αυτό επισκεφθήκαμε από κοινού την ανασκαφή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε για την υπουργό Πολιτισμού «την ευχαριστώ για την ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκε, τόσο ή ίδια, όσο και οι συνεργάτες της. Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, συμφωνήσαμε πως θα υποβάλουμε στο υπουργείο Πολιτισμού την αναθεωρημένη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – της οποίας τον διοικητή, Γιώργο Σαουνάτσο ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνδρομή του – σχετικά με την οριστικοποίηση της θέσης του ραντάρ. Τα αρχαία ευρήματα θα μείνουν ακέραια στην θέση τους, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ανακοινώσουμε και τις αποφάσεις για τον Πετριανό Λάκκο, σε σχέση με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Μάλιστα, επισήμανε ότι και τα δύο έργα θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης. «Το αμέσως επόμενο έργο το οποίο θα δούμε να ξεκινά, είναι το αρδευτικό έργο των Μπραμιανών, το οποίο θα ποτίσει την περιοχή της Ιεράπετρας, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για την αγροτική παραγωγή της χώρας. Σύντομα, μετά τις εκλογές, μόλις ανοίξει η Βουλή και πάντως εντός του θέρους, θα καταθέσουμε στη Βουλή την σύμβαση για την έναρξη του έργου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει, ωριμάζει και υλοποιεί τα εμβληματικά έργα της Κρήτης, με ακλόνητη προσήλωση στον στόχο, κυρίως όμως με εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την επίτευξη της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών. Το χρωστάμε στην Κρήτη μας».