Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Πηγή Εικόνας: EuroAsia Interconnector

Συμφωνία που αποτυπώνει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασία υπεγράφη χθες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.

Η «Αριάδνη Interconnection» είναι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ενώ η State Grid ελέγχει το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Το ενδιαφέρον για τη διασύνδεση εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρίας και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος υπογράμμισε ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Μανουσάκης επισημαίνει σε σχετική δήλωση πως ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

Η είσοδος της κινεζικής εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα μπορεί να άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η «Αριάδνη», για το οποίο είχε γράψει αναλυτικά το economix.gr

Ωστόσο, θυμίζουμε ότι η παραχώρηση μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας σε τρίτους έρχεται σε ρήξη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προβλέπει ότι η θυγατρική του πιστοποιημένου Διαχειριστή έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έργα που αφορούν το δίκτυο μεταφοράς αλλά όχι αν στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν και τρίτοι.

Διασύνδεση Κρήτης–Αττικής: Σε αδιέξοδο η «Αριάδνη»