Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αυθαίρετη δόμηση, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που τελικά υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, θα τεθεί σε εφαρμογή μάλλον μετά από 6 μήνες περίπου, αφού αναμένεται το ΥΠΕΝ να δώσει παράταση – η ακριβής διάρκεια της οποίας αποφασίζεται αυτές τις ημέρες – προκειμένου οι ιδιοκτήτες στο μεταξύ διάστημα να ολοκληρώσουν την διαδικασία υπαγωγής των κτισμάτων τους στο νόμο 4495/17 που λήγει στις 8 Νοεμβρίου και έχει ευνοϊκές διατάξεις. Αμέσως μετά, δηλαδή μέχρι τον Μάιο, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ΗΤΚ, η οποία θα λειτουργεί ως… σταθερή λύση, με δεδομένο ότι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να «εντάσσονται» όποια χρονική περίοδο το επιθυμούν, ωστόσο όσο το καθυστερούν θα λαμβάνουν και τα ανάλογα πρόστιμα.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση- μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθεαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων. Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Όπως γνωρίζουμε έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί λοιπόν συνάντησή μας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προτού ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, γύρω στον Μάιο δηλαδή που θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα δεδομένα θα αλλάξουν για όσους δεν θα επιλέξουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17 – ενώ αργά η γρήγορα θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά για τις αυθαιρεσίες που έχουν.

Ειδικότερα, όσοι δεν προβούν σε καμία ενέργεια και έχουν αυθαίρετα προ του 2011, χρονολογία που αποτελεί κόκκινη γραμμή, θα πληρώσουν πρόστιμο όταν θα υποχρεωθούν να δηλώσουν την περιουσία τους για να το πουλήσουν ή να το μεταβιβάσουν. Μάλιστα, τα ποσά που θα καταβάλλουν, θα είναι ανάλογα της αυθαιρεσίας αλλά και της χρονικής στιγμής που τα δηλώσαν στην ΗΤΚ.

Με δεδομένο δε, πως στην χώρα υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. αυθαίρετα με πολλά εξ αυτών να βρίσκονται σε προστατευμένες περιοχές, το ΥΠΕΝ εντός του 2020 πρόκειται να βάλει μπρος την επιχείρηση… μπουλντόζα και συγκεκριμένα για κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε δάση, ρέματα, Natura κτλ.

Τι είναι όμως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου; Η ΗΤΚ έχει νομοθετηθεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ήδη έτοιμο το σύστημα, ενώ τυχόν τροποποιήσεις που θα προκύψουν από την νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται, μπορούν να τις ενσωματώσουν εντός ενός μήνα – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές. Επί της ουσίας, η Ταυτότητα είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που  περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Μάλιστα πρόκειται  να περιέχει την αναλυτική καταγραφή της σημερινής – πραγματικής, όχι στα σχέδια – κατάστασης όλων των κτισμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές από το ΤΕΕ, το σκεπτικό για να προκριθεί αυτή η διαδικασία προκύπτει από το γεγονός ότι το 75% των δηλώσεων αυθαιρέτων έως σήμερα είναι σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν και άρα δεν θα κάνουν καμία ενέργεια, να μην μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους μεταγενέστερα.

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, φανερώνουν πως έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίηση περίπου 280 χιλιάδες ακίνητα με αυθαιρεσίες, έχουν προχωρήσει σε επόμενα βήματα ακόμη 300.138 ακίνητα, σε φάση υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για 221.302 ακίνητα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Το σύνολο των δηλωμένων αυθαιρέτων, ανέρχεται στα 1.455.086.

Τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων είναι 2.393.798.075 ευρώ και αφορούν τις υπαγωγές στους τρεις τελευταίους νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017. Ειδικότερα, για το νόμο 4014/2011 τα έσοδα ήταν 1.002.062.320 ευρώ, για τον ν.4178/2013 τα έσοδα ανέρχονται  σε 1.064.802.251 ευρώ και για τον τωρινό νόμο, τον 4495/2017, φτάνουν τα 326.933.495 ευρώ.