Πηγή Εικόνας: torange.biz

Η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου cloud, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι από μία αυξανόμενη εξάρτηση σε κινεζικούς και αμερικανικούς παρόχους. 

Η εγκατάσταση του Gaia-X Project θα γίνει την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε την Τρίτη το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το δίκτυο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2020, με τους πρώτους παρόχους και τους πρώτους χρήστες. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ευρωπαϊκών υποδομών για data για την Ευρώπη, τα κράτη της, τις επιχειρήσεις της και τους πολίτες της», ανέφερε το έγγραφο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως επίσης και η Γαλλία, ανησυχεί ότι οι σημαντικές τεχνολογίες του μέλλοντος είναι πιθανό να ελέγχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους αμερικανικούς και τους κινεζικούς παρόχους, σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιριών. Για παράδειγμα, η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά cloud – η οποία παρέχει online αποθηκευτικό χώρο, λογισμικό και υπολογιστική ισχύ μέσω του διαδικτύου, κυριαρχείται από αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Amazon και η Microsoft. 

Τα δεδομένα θεωρούνται ως η κύρια πρώτη ύλη του μέλλοντος – για παράδειγμα, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή στην ανάλυση δεδομένων για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν επίσης για το γεγονός, ότι παραμένουν πίσω από τον ξένο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα η Γαλλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλήθηκαν να συνεργαστούν περαιτέρω στο έργο.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier, ήθελε να παρουσιάσει τα σχέδια την Τρίτη στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Dortmund. Όμως, είχε ένα ατύχημα όταν ανέβηκε στη σκηνή, που οδήγησε στον τραυματισμό του, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις.