logistics
logistics
Πηγή Εικόνας: Photo by Chanaka from Pexels

Βρισκόταν στην «εντατική» για περίπου οκτώ χρόνια. Ωστόσο, από το τέλος του 2017 κι έπειτα η ζήτηση έχει επανέλθει για την αγορά των αποθηκευτικών χώρων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018  δημιουργήθηκαν 60.000 τ.μ. καινούργιων αποθηκευτικών χώρων, ενώ η συνολική καταγεγραμμένη απορρόφηση εκτιμάται σε 156.516 τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 97% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο συνέδριο για τα ακίνητα Prodexpo η  Δίκα Αγαπητίδου, Γενική Διευθύντρια της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή τοποθεσία των αποθηκευτικών χώρων, η βελτιωμένη πρόσβαση στα λιμάνια και οι ανταγωνιστικές τιμές ενοικίων, δημιουργούν προοπτικές για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως διεθνούς εμπορευματικού κέντρου. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών EY, ο κλάδος μεταφορών και logistics είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 10,85% του ΑΕΠ (19,8 δισ. ευρώ).

Οι νέες επενδύσεις
Ο χάρτης των περιοχών, όπου προορίζεται η δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων.
Πηγή Εικόνας: Arbitrage Real Estate

Ο κλάδος των logistics ευνοείται από το αναπτυγμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, ύστερα από την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας εμπορευματικών μεταφορών συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Πάτρα και το βασικό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω της Θεσσαλονίκης και της Ειδομένης.

Οι τιμές

Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Arbitrage, το μηνιαίο ενοίκιο για καλής ποιότητας αποθηκευτικούς χώρους ανέρχεται σε 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε περίπου 10%. Από που όμως, προέρχεται η ζήτηση; Από ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, funds, επενδυτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση και τους τομείς της συναρμολόγησης και συσκευασία, του εμπορίου, του φαρμάκου, της αυτοκίνησης, της αποθήκευσης τροφίμων και των υπηρεσιών 3PL.

Τιμες Αθήνα
Οι τιμές των χώρων logistics στην Αθήνα
Πηγή Εικόνας: Arbitrage Real Estate

Στη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τοπικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των εταιρειών που κάνουν χρήση των αποθηκευτικών χώρων δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, ενώ ακολουθούν οι μεταφορές και οι εταιρείες 3PL.

Τιμές Θεσσαλονίκη
Οι τιμές των χώρων αποθήκευσης στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή Εικόνας: Arbitrage Real Estate