Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από περίπου 70 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, ήρθε η πρώτη έγκριση σε δανειολήπτη για τη χορήγηση κρατικής επιδότησης στεγαστικού δανείου, ενώ να σημειωθεί απομένουν ακόμη περίπου 75 ημέρες μέχρι να λήξει ο κύκλος των αιτήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Ο πρώτος δανειολήπτης που πήρε την πολυπόθητη έγκριση θα αποπληρώνει το 60% της δόσης του στεγαστικού δανείου, καθώς το υπόλοιπο 40% θα καταβάλλεται από το κράτος  για τα επόμενα 24 χρονιά. Συνολικά θα λάβει ως κρατική ενίσχυση το ποσό των 80.000 που σε μηνιαία βάση μεταφράζεται περίπου σε 300 ευρώ.

Εγκρίθηκε η πρώτη κρατική επιδότηση δόσης στεγαστικού σε οφειλέτη

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την έγκριση της πρώτης  χρηματοδότησης επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ το economix.gr που ανέφερε ότι στα αζήτητα  το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τη διετία 2019 και 2020  που προορίζονταν να δοθεί σε  δανειολήπτες  για την αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου όταν πληρούν τα κριτήρια  επιλογής που ορίζει ο νόμος 4605/2019.

«Σέρνεται» η ρύθμιση της προστασίας πρώτης κατοικίας, μικρό το ενδιαφέρον των δανειοληπτών. Πόσα εκατομμύρια μένουν αδιάθετα

Όμως η μικρή συμμετοχή των δανειοληπτών όπως δείχνουν τα στοιχεία οφείλεται κυρίως στην άγνοια αρκετών να χρησιμοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα και κυρίως στην άρνηση  των λογιστικών γραφείων να δώσουν χείρα βοηθείας σε τεχνολογικό  επίπεδο. Να σημειωθεί ότι από τις έρευνες που δημοσιεύονται προκύπτει ότι περίπου 20% των πολιτών δεν διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστηρίζει ότι το υπάρχον προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δέχεται καθημερινά την επίσκεψη δεκάδων δανειοληπτών που τους ζητούν να τους υποβάλλουν  την αίτηση, διότι δηλώνουν πλήρη άγνοια σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής της  αίτησης. Ωστόσο υπάρχουν και γραφειοκρατικές δυσκολίες καθώς ο ενδιαφερόμενος  πρέπει να προσκομίσει έγγραφα από άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ανάμεσα στα έγγραφα που ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες  είναι ο υπολογισμός της αξίας  αγροτεμαχίων, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που ψάχνουν το φύλλο υπολογισμού κινητών  αξιών, όπως είναι τα αυτοκίνητά τους. Πρόκειται για αναγκαία έγγραφα σήμερα για να προχωρήσει η διαδικασία της αίτησης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εισηγηθεί την κατάργηση των εγγράφων και να αντικατασταθούν με μία υπεύθυνη δήλωση του δανειολήπτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση μόνο για την κατάργηση του δημοσίου εγγράφου από το υποθηκοφυλακείο που εμφανίζει τα βάρη του ακινήτου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθούν και τα υπόλοιπα και να προχωρά η αίτηση με βάση τα δεδομένα που έχει η πλατφόρμα.