Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Πηγή Εικόνας: jimmy teoh στο pexels

Η υλοποίηση μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε αθόρυβα, ως ένα βαθμό, είναι η βασική αιτία για την οποία αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως φανερώνει η πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας spitogatos. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές αυξήθηκαν έως και 30%, στην Αθήνα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018, με την αιτία να μην εντοπίζεται μόνο στην εξάπλωση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, αλλά και στο γεγονός ότι Έλληνες με ρευστότητα, όπως και ξένοι αγόρασαν και ανακαίνισαν ακίνητα, που ήταν κενά και απρόσοδα με αποτέλεσμα οι αξίες να αυξηθούν. Ποια είναι όμως, τα μεγαλύτερα τέτοιου είδους projects που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια;

Τα έργα

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στο αθηναϊκό down town, ήταν η αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτης, η οποία το 2014 δημιούργησε υποκατάστημα στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, που αποτελεί επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Στα επαγγελματικά ακίνητα, ξεχωρίζουν, ακόμη, η μετατροπή από την Grivalia σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων του κτηρίου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 68, που στέγαζε την εταιρεία Πρόνοια Εμπορική συμφερόντων Π. Ψωμιάδη. Όπως και η μίσθωση στην Β.Σοφίας 112 του ακινήτου, εμβαδού 35.000 τ.μ., από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Δάκων, που είναι επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Βενέτης Ομόνοια
Η αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτης το 2014 δημιούργησε υποκατάστημα στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια.
Πηγή Εικόνας: Βενέτης

Στον κλάδο των ξενοδοχείων, το χορό των επενδύσεων στο κέντρο άνοιξε το Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως, που κατασκευάστηκε στη θέση του κτηρίου του υπουργείου Παιδείας, αποτελώντας επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Electra Metropolis
Το Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως κατασκευάστηκε στη θέση του κτηρίου του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή Εικόνας: electrahotels

Στον ίδιο δρόμο, που πριν από μερικά χρόνια περνούσε…απαρατήρητος, ξεκίνησε, αρχές της χρονιάς, να λειτουργεί το boutique hotel 38 δωματίων Ergon house που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό είδη και προϊόντα διατροφής, καθώς στο ισόγειό του λειτουργεί παντοπωλείο. Η τρίτη άφιξη, που έχει συμβάλει στην μεταμόρφωση της Μητροπόλεως και στη συνεπακόλουθη, ευρύτερη αύξηση των τιμών στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει τo καινούργιο ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel που θα βρίσκεται στο ιστορικό κτήριο του ομίλου υφασμάτων Χυτήρογλου.

Στην οδό Σταδίου, οι παρηκμασμένες, εδώ και πολλά χρόνια, εμβληματικές Στοές Αρσακείου – Ορφέως και η Στοά του Βιβλίου θα αξιοποιηθούν, μέσω επένδυσης της τάξης των 10 εκατ. ευρώ της εταιρείας Legendary Food, με στόχο την μετατροπή τους σε προορισμό ελληνικής γαστρονομίας και μεσογειακής διατροφής.

Στοά Βιβλίου
Προς αξιοποίηση οδηγούνται οι Στοές Αρσακείου – Ορφέως και η Στοά του Βιβλίου μέσω επένδυσης της τάξης των 10 εκατ. ευρώ της εταιρείας Legendary Food.
Πηγή Εικόνας: Στοά Βιβλίου

Στον ίδιο δρόμο στον αριθμό 50, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, προχωρά στην αποκατάσταση του ιστορικού Μεγάρου, που ανήκε στην παλιά αθηναϊκή οικογένεια Αθηνογένη. Οι εργασίες, προϋπολογισμού της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έχουν ως αντικείμενο την μετατροπή του ακινήτου σε πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισμένο κτήριο, το οποίο θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες, κατά βάση νεοφυών εταιρειών (start ups), στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Επίσης, ο ισραηλινός όμιλος Fattal Group έχει προσφέρει, στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας, μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ, που είναι διπλάσιο σε σχέση με το ελάχιστο ζητούμενο ύψους 54.000 ευρώ, για την μίσθωση, στην οδό Σταδίου και Εδουάρδου Λω του Esperia Palace. Θα προχωρήσει στην υλοποίηση εργασιών ανακατασκευής με στόχο την μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί και στην Λεωφόρο Συγγρού, όπου η απόκτηση, προς 33 εκατ. ευρώ, του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου Athens Ledra-λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο ως Grand Hyatt Athens- από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines φανέρωσε τις επενδυτικές προοπτικές της λεωφόρου Συγγρού.

Athens Hyatt
Το πρώην ξενοδοχείο Athens Ledra λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο ως Grand Hyatt Athens
Πηγή Εικόνας: Hines

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει και το Athens Marriott, που πήρε τη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου Metropolitan της οικογένειας Χανδρή στην Λεωφ. Συγγρού 385.

Στα προάστια του Πειραιά, που κατά την έρευνα του Spitogatos, εμφανίζουν σημαντική αύξηση τιμών, έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, να κάνει την εμφάνισή της η οικοδομική δραστηριότητα, με τη Ρουσουνέλος Οικοδομική, έναν από τους παραδοσιακούς παίκτες στην τοπική αγορά ακινήτων να υλοποιεί καινούργια συγκροτήματα κατοικιών στο Κερατσίνι και σε άλλες συνοικίες. Ταυτόχρονα, στον Πειραιά η μετατροπή σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων 10.000 τ.μ. με 126 θέσεις στάθμευσης της πρώην αποθήκης (γνωστή με την ονομασία “Βόμβα”) της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, που είναι έργο ύψους 14 εκατ. ευρώ, προσέφερε προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθεί, πλέον, η ανακαίνιση των ακινήτων της Παπαστράτος, που απέκτησε το Φθινόπωρο του 2016 η εταιρεία, δηλαδή το κεντρικό κτήριο (οικόπεδο 6.900 τ.μ. και κτίσματα εμβαδού 30.000 τ.μ.) και το “λιθογραφείο” (έκτασης 5,5 στρεμμάτων με κτίσματα 13.000 τ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη το χορό των επενδύσεων άνοιξε το 2017, η ριζική ανακαίνιση, προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ. ευρώ, του ξενοδοχείου Makedonia Palace, στο οποίο προστέθηκε destination spa της τάξης των 450 τετραγωνικών μέτρων (στην παλιά θέση του μπαρ), αναβαθμισμένη αίθουσα συνεδρίων, ballroom της τάξης των 900 τετραγωνικών μέτρων και συνεδριακό κέντρο περίπου 2 χιλ. τ.μ.

Makedonia Palace
Στη Θεσσαλονίκη το χορό των επενδύσεων άνοιξε το 2017, η ριζική ανακαίνιση, προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ. ευρώ, του ξενοδοχείου Makedonia Palace.
Πηγή Εικόνας: Makedonia Palace

Σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιομέτρων, απέναντι από τον πολιτιστικό χώρο «Μονή Λαζαριστών», το Lazart Hotel, που διαθέτει 74 δωμάτια και είναι μισθωμένο στην εταιρεία Zeus International, έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Εθνική Πανγαία, έναντι τιμήματος 7 εκατ. ευρώ. Στην Παλιά Παραλία, στην λεωφόρο Νίκης 5 η εταιρεία ΟΛ.ΝΑ. (που συνέστησαν Grivalia και Μακεδονικά Ξενοδοχεία), έλαβε, πρόσφατα το πράσινο φως για την αποκατάσταση και την αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε ξενοδοχείο του κτηρίου “Όλυμπος-Νάουσα”, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το ύψος της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου 6-7 εκατ. ευρώ.