Την πόρτα του Enterprise Greece χτυπούν οι Έλληνες ξενοδόχοι, ζητώντας κεφάλαια για την επιχείρησή τους. Ο συνολικός τους αριθμός μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 250, όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος  της διεύθυνσης επενδύσεων κ. Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος λέει ότι είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού η αναζήτηση επενδυτών από το εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των projects, τα οποία είναι ανοιχτά στην παρούσα φάση, αφορούν ξενοδόχους, οι οποίοι είτε αναζητούν κεφάλαια για την αναδιοργάνωση της μονάδας τους, είτε στρατηγικούς επενδυτές, προκειμένου να βγουν πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά στη χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο περιλαμβάνει 250 έργα, εκ των οποίων τα 75 (ή το 30%), θεωρούνται ώριμα και είναι έτοιμα να κλείσουν. Τα επενδυτικά κεφάλαια, ανάλογα με το project, κυμαίνονται από μερικά εκατομμύρια μέχρι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η τουριστική βιομηχανία διαρκώς αναπτύσσεται στην χώρα μας, ωστόσο είναι πολύ μικρή η διείσδυση των επώνυμων διεθνών ξενοδοχειακών brands, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 8%, με το μεγαλύτερο μέρος να κυριαρχείται από τοπικούς ξενοδόχους και μικρές μονάδες.

Σήμερα, στη διαδικασία του fast track έχουν υπαχθεί συνολικά 20 επενδυτικά projects, εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο, ενώ δύο ακόμη έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το Enterprise Greece, αλλά αναμένεται η συνεδρίαση της Διυπουργικής για να αποφασιστεί αν θα ενταχθούν ή όχι. Από τα 9 τουριστικά project που έχουν ενταχθεί στο fast track, τα τρία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Το συνέδριο Mediterranean Resort & Hotel Real Estate, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 29-31 Οκτωβρίου, με διοργανώτρια την Questex και το Enterprise Greece, έχει σαν στόχο να φέρει σε επαφή ξένους επενδυτές και εκπροσώπους διεθνών ξενοδοχειακών ομίλων με την ελληνική κοινότητα του τουρισμού.