Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Χωρίς περαιτέρω ανανέωση των παρατάσεων πρόκειται να λήξουν οι προθεσμίες που τρέχουν για την συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Φορέα Στέφανος Κοτσώλης, δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου για τις 50 περιοχές που εκπνέουν μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου. Άτυπα ωστόσο, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις μέχρι να γίνει η διαδικασία της Προανάρτησης, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα – ενώ μέχρι και τις αρχές του έτους όπου και θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα, οι εκπρόθεσμοι δεν θα έχουν κυρώσεις.

Το Κτηματολόγιο συμβουλεύει οι πολίτες να συμμετάσχουν στην διαδικασία αφενός γιατί έχει δοθεί ήδη αρκετός χρόνος και αφετέρου, διότι όσοι ξεκινήσουν διαδικασίες σε δεύτερο φάση θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία. Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του economix.gr, μετά την λήξη της προθεσμία ανά πρόγραμμα, τα ανάδοχα σχήματα θα παραμένουν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι για περίπου 10 – 15 ημέρες προκειμένου να εξυπηρετούν τους εκπρόθεσμους. Κατόπιν του συγκεκριμένου διαστήματος και ανάλογα την επισκεψιμότητα, θα κλείνουν και για να κατατεθούν οι αιτήσεις θα χρειαστεί να μεταβαίνουν στο γραφείο που βρίσκεται το ακίνητο τους. Παράλληλα, δρομολογείται για αρχές του 2020 να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα και έτσι όσοι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν σε ενέργειες, θα έχουν και τις ανάλογες κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Φορέας, ο ιδιοκτήτης έχει την δυνατότητα να καταθέτει την δήλωση χωρίς να προσκομίσει σε πρώτη φάση όλα τα δικαιολογητικά και όταν τα μαζέψει, να τα καταθέσει. Παράλληλα, για εκείνους που έχουν παραπάνω από ένα δικαιώματα και αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία, μπορούν μέσω πιστωτικής κάρτας να πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης που ανέρχεται στα 35 ευρώ σε δόσεις έως και 9 μηνών.

Σε γενικά πλαίσια πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κατσώλης, είναι ευχαριστημένοι από την συμμετοχή του κόσμου καθώς για αρκετές περιοχές ο στόχος έχει ξεπεραστεί. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 25 Σεπτεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 4.346.191 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 74,87%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 52,23% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 47,99%.

Από την άλλη, σημαντικά χαμηλά είναι τα επίπεδα σε αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 6,03%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στη Π.Ε. Αττικής και Νήσων αφού έχει συλλεχθεί το 8,28 % και ακολουθεί η Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου  με 8,62%.

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων για Λήμνο και Λέσβο έως τις 2/1/2020.

Τα αγκάθια του Κτηματολογίου – τι εξετάζει η νέα διοίκηση

Τα προβλήματα που έχει αναδείξει η κτηματογράφηση, τρέχει να επιλύσει η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου, εξετάζοντας παράλληλα πολλά σενάρια προκειμένου να λυθούν χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Αγκάθι για τον Φορέα αλλά και για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποτελούν οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει δικαστική εμπλοκή ανάμεσα στα ανάδοχα σχήματα. Οι πέντε «ορφανές» συμβάσεις περιλαμβάνουν περίπου το 5% της έκτασης και αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Στο μεταξύ, άνοιξε και το τρίτο Κτηματολογικό Γραφείο,το οποίο αντικαθιστά το παλαιό υποθηκοφυλακείο βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής μετά από τα πρώτα δύο στην Βέροια και την Καρδίτσα. Συνολικά πρόκειται να υπάρξουν 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα τους (ανά Περιφερειακή Ενότητα), τα οποία σύμφωνα με τον νόμο έχουν ήδη καθυστερήσει να… ανοίξουν.  

Την ίδια ώρα, αναζητείται λύση για τα Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κοτσώλης το Κτηματολόγιο δεν έχει αξιώσεις για τις περιουσίες αλλά αντίθετα επιθυμεί να βοηθήσει τους πολίτες για να ξέρουν τι ανήκει και που. Στο πλαίσιο αυτό, θα βοηθήσει η ενεργοποίηση διασταύρωσης στοιχείων με το TAXISNET και το Ε9, κάτι που όμως δεν έχει κλειδώσει αφού επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους.

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο πρόκειται να διεκδικηθούν τα ποσά από παλαιότερα προγράμματα και τα οποία αφορούν το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Για τα προγράμματα του 2008, ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.