Πολύ κοντά σε στρατηγική συμφωνία με ισχυρό πολυεθνικό όμιλο βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός STEVIA HELLAS που θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα της εταιρείας. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο Χρήστος Σταμάτης που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από την ίδρυση της το 2012 έχοντας καθιερώσει το σλογκαν μια φράση που τον κρατά σε εγρήγορση.

«Αν δεν μεγαλώσουμε, θα χαθούμε».

Πρόκειται για τη νούμερο ένα εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τη καλλιέργεια της «Stevia».

Τα 450 στρέμματα που καλλιεργούνται  βρίσκονται στην περιοχή της Λαμίας.

Οι 87 αγρότες που τον ακολούθησαν εγκατέλειψαν την παραδοσιακή καλλιέργεια καπνού και αποφάσισαν να εισέλθουν στη νέα εποχή με την καλλιέργεια της στέβιας που σε καθημερινή βάση αποδεικνύει ότι είναι το μέλλον, καθώς καταναλωτές εγκαταλείπουν σταδιακά τη χρήση της ζάχαρης, μαθαίνοντας για τις βλαπτικές συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης, CEO του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, λέει στο economix.gr ότι «οι προσπάθειες μας απέδωσαν καρπούς και επιδιώκουμε να μεγαλώσουμε τον Συνεταιρισμό, καθώς είναι μόνο τρόπος για να μη χαθούμε». Αποκαλύπτει ότι βρίσκεται συμφωνία με πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το επόμενο βήμα που είναι η κατασκευή μονάδας μεταποίησης και επεξεργασίας των φύλλων στέβιας.

Μέχρι σήμερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, προκειμένου να φτάσει στην τελική επεξεργασία των φύλλων της στέβιας, ήταν υποχρεωμένος να έρθει σε συμφωνία με γαλλική βιομηχανία επεξεργασίας, αφού δεν υπήρχαν οι ανάλογες υποδομές στην Ελλάδα.

Τα φύλλα ταξιδεύουν στη Γαλλία και επιστρέφουν ως κρυσταλλική στέβια ή ως καθαρή στέβια, η οποία στη συνέχεια πωλείται στις εγχώριες επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.

Η μεταφορά της στη Γαλλία αυξάνει κατά 30% το κόστος παραγωγής, λόγω έλλειψης μονάδας επεξεργασίας, η οποία κοστίζει περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια, παρότι αναζητήθηκαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δεν δόθηκαν τη στιγμή που έπρεπε. Σήμερα γίνεται κατανοητό ότι έχασαν έναν πολύ καλό πελάτη.

Πλέον, ο κ. Χρήστος Σταμάτης λέει ότι «μας ενδιαφέρει το smart money, δηλαδή εκτός από τη χρηματοδότηση, να λάβουμε και ανθρώπινη υποστήριξη για την επέκταση μας στο εξωτερικό – κάτι που δεν είναι σε θέση να μας προσφέρει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναζητήσαμε τον πολυεθνικό όμιλο για να διευρύνουμε το δίκτυο πωλήσεων στις ξένες  αγορές».

Σήμερα, η παραγωγή στέβιας  ανέρχεται σε 100 τόνους το χρόνο και αναμένεται να διπλασιαστεί μόλις ολοκληρωθεί η στρατηγική συμφωνία.    

Μεταξύ των πρώτων που στήριξαν το εγχείρημα του συνεταιρισμού ήταν η Green Cola Hellas του επιχειρηματία Βενιέρη, φέρνοντας νέα ήθη στην αγορά των αναψυκτικών που έχουν ως βάση τη γλυκαντική ουσία.

Υποστήριξη δίνεται και από την Εθνική Τράπεζα προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που χρηματοδοτεί τα έξοδα της καλλιέργειας υπό την ομπρέλα της συμβολαιακής γεωργίας, δίνοντας στους αγρότες το κεφάλαιο κίνησης το οποίο εξοφλείται σε μερικούς μήνες. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα προϊόντα του Συνεταιρισμού κυκλοφορούν στην αγορά με την επωνυμία LA MIA STEVIA.