Unsolicited proposals
Οι πρότυπες προτάσεις αποτελεί στρατηγικής προτεραιότητας εργαλείο για το νέο υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή
Unsolicited proposals
Οι πρότυπες προτάσεις αποτελεί στρατηγικής προτεραιότητας εργαλείο για το νέο υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή
Πηγή Εικόνας: Photo by Pixabay from Pexels

Εφ΄ όλης της ύλης και εξαρχής θα εξετάσει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και υποδομών το ζήτημα του ΒΟΑ Κρήτης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, από το Ρέθυμνο όπου και βρέθηκε, προανήγγειλε την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Κρήτη στα μέσα του Οκτώβρη.


Ο υφυπουργός με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, από το Ρέθυμνο έκανε λόγο για κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με το βόρειο άξονα σύμφωνα με τι οποίες, «σε λίγες εβδομάδες από τώρα που θα βρεθούμε στην Κρήτη και με τον υπουργό κ. Καραμανλή θα δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου, διότι αυτό το οποίο όλοι θέλουμε είναι ο ΒΟΑΚ, να είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με δύο βασικούς στόχους. Πρώτα από όλα θα είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα ενώνει τις κύριες πόλεις της Κρήτης και θα έχει μία γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση μεταξύ των πόλεων για τους επιβάτες και για τα προϊόντα και δεύτερον που είναι πιο σημαντικό βέβαια είναι το θέμα της Οδικής Ασφάλειας».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως όταν ανέλαβαν η νέα πολιτική του υπουργείου, αυτό το οποίο βρήκαν σχετικά με το ΒΟΑΚ «ήταν ένα σκίτσο. Δυστυχώς τα τελευταία 4,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε τίποτα πέρα από ένα διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το οποίο πρακτικά σημαίνει ποιες είναι οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν όταν γίνει το έργο. Αυτό βέβαια είναι ένα αφαιρετικό κατασκεύασμα μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μελέτες». Είμαστε σε μία διαδικασία, είπε ο υφυπουργός Μεταφορών και υποδομών, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών, θα πρέπει να πάρουμε και τους περιβαλλοντικούς όρους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να προχωρήσουμε κατόπιν σε μία προκήρυξη του έργου και όπως αντιλαμβάνεστε και με βάση την Ελληνική πραγματικότητα, αυτό θα έχει κάποιες καθυστερήσεις και ενστάσεις και κάποιες δικονομικές ενέργειες από κάποιους που θα αποκλειστούν από το διαγωνισμό και όλο αυτό, θα κρατήσει κάποια χρόνια».

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως το Υπουργείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα χωρίς να έχει παρθεί ακόμα κάποια οριστική πολιτική απόφαση για την επιβολή διοδίων. Βούληση τόσο του ίδιου, όσο και του υπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποτελεί η κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων, χρονοδιαγραμμάτων και τρόπου υλοποίησης, σύμφωνα με τα οποία θα ολοκληρωθεί το έργο. Επιπρόσθετα, στο ενδιάμεσο διάστημα, προγραμματίζονται βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδιασμού για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στο Β.Ο.Α.Κ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης για το ζήτημα που έχει ανοίξει συζητήσεις στην τοπική κοινωνία και αφορά το θέμα των διοδίων στον ΒΟΑΚ είπε επίσης: «Για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ στη συζήτηση την οποία άνοιξε σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, για μας, το θέμα των διοδίων δεν αποτελεί ταμπού. Όποιος λέει το αντίθετο, διότι δυστυχώς ορισμένοι δημόσια λένε άλλα πράγματα και σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε κάποια άλλα, αποτελεί πολιτική υποκρισία, το να μην πούμε δηλαδή ότι το ζήτημα των διοδίων δεν είναι υπό συζήτηση. Δεν λέω ότι θα υπάρξουν διόδια και αυτή η λύση θα είναι μονόδρομος. Είναι όμως ένας από τους τρόπους της χρηματοδότησης που εξετάζουμε. ‘Όπως επίσης για τις λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των διοδίων, για το ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας τους, αν θα καταλήξουμε σε αυτή τη λογική και πως θα τοποθετηθούν, όλα αυτά είναι υπό εξέταση και θα συζητηθεί σίγουρα, πολύ αργότερα». Είπε μάλιστα στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως: «Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία υποκρισία μιας και ο προηγούμενος υπουργός υποδομών, ο κ. Σπίρτζης είχε θέσει το θέμα των διοδίων αναφέροντας ότι αυτά θα καταβάλλονται μόνο από τους επισκέπτες της Κρήτης και τους τουρίστες. ‘Αρα το θέμα των διοδίων έχει μπει στον διάλογο από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση. Το αν αυτή η λύση μπορεί να συμβεί, είναι κάτι που θα το εξετάσουμε μιας και θα πρέπει να δούμε αν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για λόγους ισότητας. Διότι υπάρχουν και κάποια άλλα νομικά ζητήματα τα οποία είναι όλα υπό εξέταση. Αν την λύση να πληρώνουν τουρίστες και επισκέπτες μόνο διόδια στον ΒΟΑΚ μπορέσουμε να το κάνουμε θα το κάνουμε», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σήμερα, τόνισε ο υφυπουργός, υπουργείο και κυβέρνηση στο θέμα του ΒΟΑΚ «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, αφού δεν υπάρχουν ούτε καν μελέτες. Σκεφτείτε ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες δεν γνώριζαν ποια θα είναι η χάραξη του ΒΟΑΚ. Όταν καλέσαμε τους μελετητές, μας έδειξαν κάποια σχέδια τα οποία όμως, είναι σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο χωρίς καν γεωλογικές, στατικές μελέτες και δεν έχουν εξεταστεί πολλά άλλα ζητήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Αυτό που λένε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε υπάρξει σχεδιασμός είναι μία πολιτική υποκρισία. Θυμίζω δε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι δεν χρειαζόμαστε τον ΒΟΑΚ διότι θα χαλάσει το φυσικό περιβάλλον ενώ στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι χρειάζεται στρατηγική Μελέτη και κατόπιν, ο κ. Σπρίντζης μπήκε σε μία λογική του σπασίματος του έργου σε τρία στάδια. Με όλα αυτά όχι μόνο δεν υπήρξε σχεδιασμός ΒΟΑΚ όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, αλλά απεναντίας μπορούμε να πούμε ότι πήγαμε και προς τα πίσω. Εμείς ως κυβέρνηση αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο. Διάλογο ακόμη και με τους πολίτες. Θα δούμε ποιες είναι οι λύσεις, θα προτείνουμε την πιο οικονομική και την πιο ασφαλή και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής το έργο του ΒΟΑΚ, θα πάρει χρόνο και δεν θα πω σήμερα ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες το 2021, το 2023 ή το 2024. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό όμως που ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι το 2019 ξεκινούν οι μπουλντόζες και ήδη έχει φτάσει το τέλος του έτους και δυστυχώς βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», είπε ο υφυπουργός.

Σημαντικό κατά τον υφυπουργό είναι να κατανοήσουν οι πολίτες πως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στα τροχαία ατυχήματα δυστυχήματα τα οποία συμβαίνουν στο 80% εντός του αστικού ιστού και των επαρχιακών δρόμων είναι καθαρά ζήτημα Παιδείας. «Και επ΄αυτού δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε: «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το θέμα κάπως διογκώνεται, διότι αν δει κανείς τα θανατηφόρα δυστυχήματα, για το 2019 για παράδειγμα, από τους 52 θανάτους 10 έγιναν στο ΒΟΑΚ και οι υπόλοιποι 42 έγιναν εντός των πόλεων και στο επαρχιακό δίκτυο. ‘Αρα όπως αντιλαμβάνεται κάποιος πρόκειται για ένα θέμα γενικότερο οδικής συμπεριφοράς. Εμείς ως υπουργείο θα κάνουμε κάποιες δράσεις το επόμενο διάστημα ειδικά στην Κρήτη που το πρόβλημα πλέον είναι κοινωνικό, χωρίς να εθελοτυφλούμε αλλά με πράξεις θα το αντιμετωπίσουμε».

Για το θέμα ΒΟΑΚ και τροχαίων ατυχημάτων οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, με σημερινή ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για αύξηση των τροχαίων οδικών ατυχημάτων κατά 47% σε σχέση με τα στοιχεία πέρυσι. Το ζήτημα αυτό, όπως τονίζουν, «λόγω της σοβαρότητάς του, αποτέλεσε πρωταρχικό θέμα σε συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Αύγουστο του 2019. Κατά τη συνάντηση αυτή, εκπονήθηκε σχέδιο, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Κρήτης με 50 άτομα που θα τεθούν στην υπηρεσία των Τμημάτων Τροχαίας, προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη».

Οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών στο νησί, με την ίδια ανακοίνωση εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους, δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, πληροφορήθηκαν πως καμία έκτακτη μετάθεση δεν θα γίνει προς ολόκληρη την Κρήτη και συμπληρώνουν: «Έχουμε πλειστάκις τονίσει ότι οι υπηρετούντες αστυνομικοί της Κρήτης σε καθημερινή βάση υπερβάλλουν εαυτό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους και να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες, παρά το ότι δεν διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή που εκείνοι θα επιθυμούσαν και θα έπρεπε να κατέχουν. Επομένως, ζητάμε να ενισχυθεί η Κρήτη με έμψυχο δυναμικό, το οποίο θα διατεθεί στις ανωτέρω Υπηρεσίες, προς αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, που πραγματικά αποτελούν μάστιγα για το Νησί μας».