Νέο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ
Νέο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ
Νέο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ
Νέο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ
Πηγή Εικόνας: TEE/TKM

Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαιώνεται ο ρόλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, επί θεμάτων που αφορούν υποδομές αναγκαίες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Με την εκκίνηση διαδικασιών για την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού με τη μέθοδο της κατασκευής υπερυψωμένης περιφερειακής (Fly Over), υιοθετείται η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που είχε εγκαίρως επισημαίνει το γεγονός ότι ο υφιστάμενος οδικός άξονας έχει προ πολλού υπερβεί την φέρουσα ικανότητα εξυπηρέτησης του καθημερινού φόρτου κυκλοφορίας οχημάτων.

Σημαντικές για τον τεχνικό κόσμο και σύμφωνες με τις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων του κλάδου, είναι οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού, τόσο για την αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή, όσο και για την αναστολή του φόρου υπεραξίας, καθώς και η προαναγγελθείσα έκπτωση 40% στο κόστος ανακαίνισης ή αναβάθμισης ακινήτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, προσφέροντας παράλληλα εργασιακό αντικείμενο στον δοκιμαζόμενο για πολλά χρόνια κλάδο των μηχανικών και στις μικρομεσαίες –κυρίως- τεχνικές εταιρείες, που προσπαθούν να ανακάμψουν και να ανακτήσουν τον ρόλο τους στην τοπική και εθνική οικονομία και απασχόληση.

Όσον αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ χαιρετίζει την ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού για το σταθμό Βενιζέλου, που βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με τις προτάσεις που είχε διατυπώσει το Τμήμα το 2012, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των επιλογών από διεπιστημονική επιτροπή που είχε συγκροτήσει.

Τότε στο ερώτημα «μετρό ή αρχαία» είχαμε δώσει εμπεριστατωμένη απάντηση για τη δυνατότητα της πόλης να έχει «και μετρό και αρχαία» με βέλτιστη λύση την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Δυστυχώς, όμως επικράτησαν μαξιμαλιστικές λογικές και είδαμε την Πολιτεία και την τότε Δημοτική Αρχή, να προκρίνουν μια διαφορετική επιλογή, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει ακόμα μελέτη εφαρμογής, να μην γνωρίζουμε το κόστος και να μην έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει καμία από τις εργασίες που προέβλεπε η λύση που είχε επιλεγεί. Η διάνοιξη φρεατίων και η κατασκευή της πλάκας στο βόρειο τμήμα της οδού Εγνατία είναι εργασίες που ήδη έχουν λάβει χώρα, αποτελούν ούτως ή άλλως κοινό στοιχείο των εναλλακτικών επιλογών που είχαν εξεταστεί.

Ως ΤΕΕ/ΤΚΜ είχαμε προειδοποιήσει κατ` επανάληψη από το 2015, πως οδεύουμε σε ένα αποτέλεσμα, που οδηγούσε –στο καλύτερο σενάριο- σε ελλιπή έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής του μετρό το 2022, με προοπτική ολοκλήρωσης και ένταξης του σταθμού Βενιζέλου στη λειτουργία του, από το 2024 κι έπειτα.

Η προοπτική ολοκληρωμένης λειτουργίας εντός του 2023 βάσει των ανακοινώσεων του κ. Πρωθυπουργού, είναι κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ η βέλτιστη επιλογή. Σημαντική δικλείδα ασφαλείας για την καλή εξέλιξη του έργου, θα είναι η Αττικό Μετρό να επιτελέσει τον ρόλο της καθορίζοντας ένα αυστηρό και πιστά τηρούμενο χρονοδιάγραμμα, με ανά εξάμηνο ενημέρωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων της Θεσσαλονίκης και των επιμελητηρίων, για την πορεία των εργασιών.