Το Ιράν θα ξεκινήσει από την Παρασκευή να κατασκευάζει φυγοκεντρητές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, στο επόμενο βήμα της υπαναχώρησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις δεσμεύσεις της βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015, η Τεχεράνη ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί περιορισμένες ποσότητες από φυγοκεντρητές πρώτης γενιάς στους δύο πυρηνικούς σταθμούς.

Η επιτυχημένη κατασκευή περισσότερων προηγμένων φυγοκεντρητών θα επιτρέψει στην χώρα να παραγάγει πολύ γρηγορότερα υλικό για μια ενδεχόμενη κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

«Από την Παρασκευή, θα γίνουμε μάρτυρες της έρευνας και κατασκευής διαφορετικών τύπων φυγοκεντρητών και νέων φυγοκεντρητών και οτιδήποτε χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με ένα επιταχυμένο ρυθμό», είπε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλοι οι περιορισμοί στην Έρευνα και Ανάπτυξη μας θα αρθούν την Παρασκευή», συμπλήρωσε.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι εμπλουτίζει ουράνιο αποκλειστικά και μόνο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ιρανός πρόεδρος επίσης δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και χαρακτήρισε την κατασκευή φυγοκεντρητών ως το «τρίτο βήμα» στην υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που είχε λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία.