Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδυτικά σχέδια χωρίς χρηματοδότηση σχεδιάζουν Φορείς και κυβερνητικοί παράγοντες δημιουργώντας έναν αναπτυξιακό παράδεισο από τον οποίο λείπουν τα κεφάλαια από το τραπέζι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος  (ΣΒΕ, πρώην ΣΒΒΕ), ο  οποίος πρότεινε τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου» (International Industrial & Trade Zone Network), στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα – Αστακός και Ηράκλειο , όπου εκτός από τα κεφάλαια λείπουν και οι συγκεκριμένες περιοχές για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η Ελλάδα πλέον έχει στα χαρτιά τη δυνατότητα να  αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες και να φτιάχνει  προϊόντα ξένων εταιρειών, τα οποία όμως δεν θα διατίθενται στην εγχώρια αγορά αλλά θα προωθούνται στις διεθνείς  αγορές. Το σχέδιο του προέδρου Αθανάσιου Σαββάκη προβλέπει  ότι μέσα από τις ζώνες Βιομηχανίες και Εμπορίου μπορούν να διακινηθούν εμπορεύματα αξίας 700  δις ευρώ.

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται στη χώρα μας εδώ και δέκα περίπου μήνες, και ονομάζεται «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών», (Αριθμ. ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ2018/27-09-2018, ΦΕΚ Β' 4513/15-10-2018)

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι ακόμη ένα  σχέδιο θα μείνει στα χαρτιά καθώς λείπει  ο… δημιουργός, που είναι το κεφάλαιο – και  οι περιοχές…

Τα προβλήματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα όταν δεν έχει προσδιορισθεί η έκταση που θα δραστηριοποιηθούν οι Διεθνείς Ζώνες Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθάνασιος Σαββάκης δίνει μάχη για να  κατοχυρώσει το στρατόπεδο Γκώνου, το οποίο όμως ανήκει στη ΓΑΙΟΣΕ.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν συμμερίζεται τις απόψεις του προέδρου  κ. Αθανάσιου Σαββάκη  και προχωρά στα δικά του σχέδια για την αξιοποίηση του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΓΑΙΟΣΕ επιθυμεί να το μετατρέψει σε χώρο Logistics δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τοποθετούν κοντέινερ καταβάλλοντας αντίστοιχο μίσθωμα.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα ποιος θα αποφασίσει τι θα γίνει το στρατόπεδο    Γκώνου, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου που είναι μια κρατική εταιρεία ή κάποιος  άλλος κυβερνητικός φορέας;

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στη ΔΕΘ, έτσι ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να πάρει σάρκα  και οστά και να βρεθούν τόσο τα κεφάλαια όσο και η αναγκαία έκταση για την υλοποίηση του σχεδίου….