Κεραίες κινητής
Στο συρτάρι άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Κεραίες κινητής
Στο συρτάρι άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή Εικόνας: Photo by Pixabay from Pexels

Το economix.gr κατέγραψε παράπονα συνδρομητών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το καλοκαίρι οι οποίοι κατήγγειλαν ότι προς έκπληξή τους, όταν επισκέπτονταν ορισμένα νησιά του Αιγαίου, του καλοδέχονταν με SMS στην… Τουρκία! Τώρα όμως έρχεται η… συνέχεια!

Καταγγελία: το σήμα κινητής τηλεφωνίας στα νησιά του Αιγαίου έρχεται ακόμη από την Τουρκία

Κάτι σαν σοκ, λοιπόν, υπέστησαν από το μήνυμα «καλώς ήρθατε στην Τουρκία» ορισμένοι χρήστες κινητής  τηλεφωνίας, παρότι ήταν σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα σε  νησιά του Αιγαίου, βλέποντας στην οθόνη των κινητών τους, το καλωσόρισμα από τη γειτονική  χώρα. Με την επιστροφή τους στην ηπειρωτική  Ελλάδα πλέον θα πρέπει να προετοιμαστούν για το επόμενο σοκ που δεν θα είναι άλλο από το… φουσκωμένο λογαριασμό της κινητής  τηλεφωνίας.

Έτσι λοιπόν, το μήνυμα «καλώς  ήρθατε στην Τουρκία» θα πληρωθεί με το παραπάνω από τους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας διότι οι εγκατεστημένες κεραίες στα παράλια της Τουρκίας καλύπτουν το σήμα των εγχώριων παρόχων με αποτέλεσμα οι κλήσεις να περνούν μέσα από τις κεραίες της γείτονας χώρας και να καταγράφονται ως διεθνείς κλήσεις με υψηλότερες  χρεώσεις.  

Και αυτό συμβαίνει διότι παρά τις συνεχείς ενημερώσεις για τη μείωση του κόστους roaming, όπως οι περισσότεροι έμαθαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό στην πραγματικότητα αφορά κυρίως της χώρες της ΕΕ. Και η Τουρκία που έχει «ενισχυμένο σήμα» στο Αιγαίο δεν είναι χώρα της ΕΕ αλλά τρίτη χώρα (έστω προς ένταξη, ένα καθεστώς που χρονίζει πλέον απελπιστικά…)

Στελέχη εταιρειών κινητής  τηλεφωνίας που μίλησαν στο  economix.gr αναγνώρισαν το πρόβλημα και το δυνατό σήμα που έρχεται από την Τουρκία αλλά οι λύσεις που πρότειναν προς τους χρήστες ήταν μάλλον κατώτερες των προσδοκιών: υποστηρίζουν ότι  η συσκευή του τηλεφώνου δίνει τη δυνατότητα επιλογής του σήματος του παρόχου. Με τη χειροκίνητη ρύθμιση ο χρήστης θα αποφύγει το δυσάρεστο μήνυμα – το οποίο στη συνέχεια θα φέρει μπελάδες σε όσους αφήσουν τη ρύθμιση του κινητού τους στην αυτόματη επιλογή.

Ο μηνιαίος λογαριασμός του Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερος για αυτούς τους τελευταίους και θα εξαρτηθεί από τα τηλέφωνα που έκαναν οι χρήστες στις διακοπές τους – και κυρίως πρέπει να αποδείξουν ότι δεν πήγαν ποτέ στην Τουρκία…

Τα ίδια στελέχη επίσης αναγνώριζαν ότι τα παράπονα των καταναλωτών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες περιόδους διότι δεν έκαναν την απλή κίνηση στις ρυθμίσεις του κινητού τους.

Δείχνουμε κατανόηση σε ανάλογα περιστατικά που αφορούν τους  λογαριασμούς, είπαν τα ίδια στελέχη, χωρίς ωστόσο να δώσουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο φουσκωμένος λογαριασμός στην  πράξη… ξεφουσκώνει όταν καταγραφεί ανάλογο πρόβλημα στο  λογαριασμό. Ορισμένες εταιρείες στην ιστοσελίδα τους έχουν ειδικό αφιέρωμα δίνοντας ανάλογες  πληροφορίες αποφυγής τέτοιων προβλημάτων. Πάντως  οι καταναλωτές  που  είδαν  το μήνυμα  στην οθόνη τους επιθυμούν πιο ριζικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, διότι  επισκέπτονται  ελληνικά  νησιά του Αιγαίου.

Θα δώσει λύση άραγε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις κεραίες;

Πέρα από το πρόβλημα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το ζήτημα των «φουσκωμένων» λογαριασμών και της λειτουργίας της αγοράς, αν ασχοληθεί κανείς σε βάθος με το θέμα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αφενός ένα τεχνικό ζήτημα αλλά αφετέρου υπάρχει σαφές πρόβλημα νομικού πλαισίου (φάσμα – σύνορα, ισχύς σημάτων κεραιών κλπ)

Το economix.gr ωστόσο υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ρυθμίσει εκ νέου το καθεστώς αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη όσο και αργότερα με δηλώσεις και διαρροές. Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις κεραίες κινητής, τα κεραιοσυστήματα γενικότερα και τα πάρκα κεραιών (που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση της χώρας σε νέες τεχνολογίες όπως το 5G αλλά και για την οριστική επίλυση μιας προβληματικής κατάταστασης δεκαετιών με τις άδειες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας) θα έρθουν στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες είμαστε περίεργοι πως θα δικαιολογήσει στη Βουλή ο εισηγητής Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης (που έχει συγκεκριμένο προφίλ και σαφή ένταξη στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο επί δεκαετίες) τυχόν αδυναμία ΚΑΙ του νέου θεσμικού πλαισίου να καλύψουν οι κεραίες των εταιρειών το «δυνατό σήμα» των γειτόνων μας στο Αιγαίο…

Εκτός και αν μας εκπλήξει η κυβέρνηση και έχουν ήδη μεριμνήσει…