Powerline - Gray Metal Tower
Powerline - Gray Metal Tower
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Pexels

Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τις Βρυξέλλες αναφορικά με την κατάργηση των δημοπρασιών για τα ΝΟΜΕ – νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και οδήγησε σε ζημία της ΔΕΗ ύψους 223 εκατ. ευρώ, για το 2018, και απώλεια 600 εκατ. ευρώ από τους ανταγωνιστές της επιχείρησης εντός της τελευταίας τετραετίας.

Τα ερωτηματικά αναφορικά με την πορεία των διαβουλεύσεων και ενδεχόμενη ρήξη με τους ευρωπαίους αξιωματούχους προέκυψαν μετά την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, όπου τόνισε πως δεν θα διστάσει, αν το απαιτούν οι συνθήκες, να αντιπαρατεθεί με τις Βρυξέλλες. «Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, αλλά δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να καταστρέφεται η ΔΕΗ με αυτό το μέτρο. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε οποιοδήποτε γραφειοκράτη των Βρυξελλών για αυτό το θέμα», τόνισε ο υπουργός.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Economix.gr, η αναφορά του δεν σχετίζεται με την πορεία των διαβουλεύσεων που, όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθούν βάση προγραμματισμού στις 31 Οκτωβρίου. Για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, με αμφότερες τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς στο ΥΠΕΝ αντιλαμβάνονται τη σημασία της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο πλαίσιο της σωτηρίας της επιχείρησης από το οικονομικό τέλμα των τελευταίων ετών.

Στην φαρέτρα των επιχειρημάτων του υπουργείου βρίσκεται και η αδυναμία του συγκεκριμένου μέτρου να προασπίσει επί της ουσίας το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Ο υπουργός επαναβεβαίωσε από τη Βουλή την πρόθεσή του για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας αλλά τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπους που εξυπηρετούν την εθνική οικονομία.

Το ζήτημα με τα ΝΟΜΕ ξεκινά στη μεθοδολογία που αξιοποιείται για να υπολογιστεί η τιμή εκκίνησης καθώς η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τα μεταβλητά κόστη. Η συνολική ποσότητα ενέργειας που έχει συμφωνηθεί να δημοπρατηθεί στις 13 προγραμματισμένες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 4.750 MW ενώ στην τελευταία δημοπρασία, στις 16 Οκτωβρίου, η ποσότητα αγγίζει τα 1.243 MW. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις δηλώσεις Χατζηδάκη, παραμένει άγνωστο αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Από εκεί και πέρα, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, επικράτησε ιδιαίτερη ένταση για το θέμα. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ έχει κερδίσει 2,3 δις. ευρώ. Η ΔΕΗ έχασε 600 εκατ. από τα ΝΟΜΕ επί των ημερών σας από τους ανταγωνιστές» ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να επιδείξει «σεμνότητα» σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ΝΟΜΕ, αλλά και εν γένει της ΔΕΗ.

«Εσείς ξεκινήσατε τα ΝΟΜΕ και εμείς θα τα καταργήσουμε με νόμο στη Βουλή γιατί έτσι κερδίζουν οι ανταγωνιστές. Η ΔΕΗ πουλάει κάτω του κόστους της», τόνισε ο υπουργός και κατέληξε: «Θα έπρεπε να ναι τρελός για δέσιμο κάποιος να συζητάει και να εφαρμόζει παράλληλα στην πράξη την “Μικρή ΔΕΗ” και τα ΝΟΜΕ. Θα έπρεπε να είναι πέραν της σφαίρας της κοινής λογικής κάποιος για να τα πιστεύει».

«Ως προς τα ΝΟΜΕ ερχόσαστε εδώ και λέτε ότι πρέπει να καταργηθούν, αποκρύπτοντας ότι είναι μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Η τελευταία δημοπρασία των ΝΟΜΕ θα γίνει τον Οκτώβριο. Αν «σας βαστάει» και είστε συνεπείς με όλα αυτά που λέτε, να μη γίνει τον Οκτώβριο η τελευταία», απάντησε, από τη δική του πλευρά, ο Π. Σκουρλέτης.