Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές
Επικίνδυνα φαίνεται να λιγοστεύει η άμμος που έχει απομείνει στην κλεψύδρα της ΔΕΗ και στο επιτελείο της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής επιχείρησης αναζητούν μεθόδους να αυξηθεί άμεσα η ρευστότητα στα ταμεία της επιχείρησης. Ο στόχος είναι να υπάρξει πρόληψη απέναντι στα ριψοκίνδυνα μονοπάτια που θα μπορούσε να βάλει την επιχείρηση τυχόν αμφισβήτηση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young, για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 24 Σεπτεμβρίου. 
Τούτου δοθέντος, η συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ορίστηκε άμεσα για την προσεχή Παρασκευή, 30 Αυγούστου. Σ’ αυτήν αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια στις αυξήσεις των τιμολογίων και τις συνακόλουθες μειώσεις που έχουν επεξεργαστεί, όλο αυτό το διάστημα, τα τεχνικά κλιμάκια της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί, όμως, και άμεση υλοποίηση των θεωρητικών διαδικασιών και γι’ αυτό, όπως φαίνεται, οι αυξήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου – δύο ημέρες, δηλαδή, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα αναφορικά με τη νέα εμπορική πολιτική της εταιρείας παραμένει η επιβράβευση όσων είναι συνεπείς απέναντι στην επιχείρηση και την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. Άλλωστε, όπως έχει καταστεί σαφές, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα «κυνηγήσει» τους 60.000 κακοπληρωτές, όπως είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά, με στόχο να μπορέσει άμεσα να δρομολογήσει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εισροή χρημάτων στα ταμεία της. 
Στη βάση του νέου μοντέλου θα βρίσκονται και οι αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες και πρακτικές ενώ δεν αναμένονται οριζόντιες ή εξισωτικές αποφάσεις μεταξύ καταναλωτών και στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτός είναι και ο λόγος που, ήδη πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Στάσση, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είχε κάνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε στρατηγικούς κακοπλωρωτές και οφειλέτες της επιχείρησης ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες που, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.
Το αδιέξοδο της επιχείρησης αλλά και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των αποφάσεων επιτείνει και η αύξηση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της ΔΕΗ που, ενώ στην αρχή είχαν υπολογιστεί περί τα 750 εκατ. ευρώ, πλέον φαίνεται ότι αγγίζουν τα 800 – 900 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γ. Στάσσης. Αυτό ανοίγει περισσότερο την ψαλίδα που θα χρειαστεί να καλύψει η κυβέρνηση και θέτει εν αμφιβόλω θετικά μέτρα για την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων χωρίς, όμως, να αλλάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η εταιρεία αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους βασικούς άξονες για την εκταμίευση του ποσού, εκτός από το «κυνήγι» απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις τιμολογιακές αυξήσεις, στη ΔΕΗ φιλοδοξούν ότι θα υπάρξουν έσοδα από τα παλιά ΥΚΩ και την κατάργηση των ΝΟΜΕ με το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι των διαβουλεύσεων να αφορά τη δυνατότητα αυτών των χρηματοδοτικών πηγών να καλύψουν τις νέες προβλέψεις για το ταμειακό άνοιγμα της εταιρείας.