Κολοκοτρώνη 32
Το ακίνητο στην οδό Κολοκοτρώνη 32 που επιδιώκει να αξιοποιήσει το (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Κολοκοτρώνη 32
Το ακίνητο στην οδό Κολοκοτρώνη 32 που επιδιώκει να αξιοποιήσει το (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Πλειοδότη για την αξιοποίηση διατηρητέου κτηρίου στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη 32, αναζητά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.). Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο, επιφανείας του οικοπέδου του 221,09 τ.μ., που αποτελείται από:

-υπόγειο επιφανείας 65,07 τ.μ.

-ισόγειο επιφανείας 78,14 τ.μ.

-πρώτο όροφο επιφανείας 82,54 τ.μ. και

-ελεύθερο χώρο στην πίσω πλευρά του κτηρίου επιφανείας 140 τ.μ. περίπου.

Σύμφωνα με το δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου, που έχει προκηρύξει το Ιερό Ίδρυμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, το ακίνητο έχει ετήσια μηνιαία απόδοση ύψους 3.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση που έχει πραγματοποιήσει το Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφέρομενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Οι εργασίες ανακατασκευής

Ο ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αξιοποίηση του ακινήτου, βάσει όσων προβλέπει το άρθρο 38 παρ.3 του Π.Δ.715/79, ότι, δηλαδή, είναι δυνατή η εκμετάλλευση ακινήτων, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε συνδυασμό με εργασίες ανακατασκευής με δαπάνες του μισθωτή.

Εάν οι εργασίες ανακατασκευής και ριζικής ανακαίνισης, δεν έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το Ιερό Ίδρυμα έχει το δικαίωμα να κηρύξει τον ανάδοχο – μισθωτή έκπτωτο και να καταγγείλει την μίσθωση.

Έτσι, η καταβολή του μηνιαίου μισθώματος θα ξεκινήσει μετά την πάροδο 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ προβλέπεται δεκαπενταετής ή και 20ετής μισθωτική διάρκεια, με ελάχιστο προσφερόμενο μίσθωμα 1.700 και 2.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Το ακίνητο μπορεί να μετασκευαστεί σε χώρο γραφείων, πολυκατάστημα ή ξενοδοχείο, ενώ απαγορεύεται η χρήση του ως οίκος ανοχής, γραφείο συνδέσμων φιλάθλων ή πολιτικών κομμάτων.

Ισχυρή ζήτηση

Σύμφωνα με μεσίτες, τα καλής ποιότητας γραφεία και καταστήματα προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζει η μετασκευή ανενεργών κτηρίων σε μικρά αστικά ξενοδοχεία, γνωστά ως boutique hotels.

Όσον αφορά την αγορά γραφείων, σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield – Proprius, απουσιάζουν τα καλής ποιότητας ακίνητα, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των ενοικίων και στην μικρή μείωση των αποδόσεων. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε γραφεία ξεπέρασαν, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα 100 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί σε συνολικά 13 deals στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η πώληση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Bank στο fund Brook Lane προς 95,3 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορά την πώληση του κτηρίου του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά στην εταιρεία Orilina προς 25,5 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά καταστημάτων, τα σκήπτρα, ως προς τις τιμές ενοικίασης, κρατά η οδός Ερμού, όπου το μίσθωμα ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθούν η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη (140 ευρώ) και η οδός Μεταξά στη Γλυφάδα (135 ευρώ).