παραγωγή αλλαντικών στην Creta Farms
παραγωγή αλλαντικών στην Creta Farms
Πηγή Εικόνας: Creta Farms

«Σέρνεται» η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Creta Farms, καθώς ενδιαφερόμενοι επενδυτές ακούγεται ότι αποθαρρύνται εν τέλει μετά από συναντήσεις με τον CRO (Chief Restructuring Officer) που όρισε η Ernst & Young, δεδομένων και των στοιχείων της εταιρείας που κυκλοφορούν.

Στην αγορά γίνεται λόγος για τραγική κατάσταση της εταιρίας, ελάχιστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το τέλος Νοεμβρίου (το MOU που υπεγράφη μεταξύ εταιρείας – μετόχων και τραπεζών, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλά για τέλος Οκτωβρίου) και υποχρεωτική διαδικασία πτωχευτικού δικαίου με βαθύ κούρεμα υποχρεώσεων.

Εκπρόσωποι επενδυτικού ομίλου αφού ήρθαν σε επαφή με τον CRO της EY, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, στα τέλη του Αυγούστου οι υποχρεώσεις της εισηγμένης που θα πρέπει να καταβληθούν στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 4 εκ ευρώ – ενώ οι επιταγές που λήγουν μέχρι τότε και αναμένεται να διακριβωθεί αν θα πληρωθούν είναι τουλάχιστον 4,5 εκ ευρώ.

Παράλληλα βόμβα αποτελούν για την αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές της Creta Farms που κυκλοφορούν και ξεπερνούν τα 40 εκ ευρώ. Αν λόγω προβλημάτων ρευστότητας δεν καλυφθούν αναμένεται να παρασύρουν σε μεγάλα προβλήματα ή και σε κατάρρευση προμηθευτών – ακούγεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για έναν μόνο προμηθευτή κρέατος που οι οφειλές εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 9 εκ ευρώ.

Η εταιρία, παρά την υπογραφή του MOU, είναι ακόμη «στεγνή» από ρευστότητα καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες για νέα πιστωτική γραμμή. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει σχεδόν μηδενική παραγωγή και τα αποθέματά της κυκλοφορεί ότι έχουν υποχωρήσει κάτω των 100 τόνων – από περίπου 1900-2000 τόνους που ήταν προς τριμήνου. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: πού πήγαν τα περίπου 10 εκ ευρώ από την πώληση των αποθεμάτων το τελευταίο διάστημα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα συζητούνται μεταξύ συμβούλων και επενδυτών η εταιρία ουσιαστικά διαλύεται και θα πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι από τους περίπου 900 που είναι σήμερα, ενώ σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο θα γράψει ζημία άνω των 4 εκ ευρώ!!!

Οι ζημίες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες προοδευτικά καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι περίπου 30.000 χοίροι της εταιρίας υποσιτίζονται – και εκτιμάται σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες απώλειες λόγω του υποσιτισμού.

Βέβαια το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι τράπεζες και η Ernst & Young καθυστερούν τη διαδικασία δεδομένης της ύπαρξης επενδυτών, ενώ γνωρίζουν ότι η εικόνα της εταιρίας μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη.

Άγνωστο επίσης παραμένει αν η όποια νέα παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη μπορεί πλέον να είναι αποτελεσματική και αν η εταιρία μπορεί να διασωθεί.  Όσοι  γνωρίζουν λένε ότι ακόμη και να διασωθεί η εταιρεία, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται δεν θα είναι πλέον η Creta Farms – αλλά μια εταιρία σκιά της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

UPDATE:

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της εταιρείας μετά το δημοσίευμα του economix.gr και σχετικά άρθρα άλλων μέσων:

Απάντηση της Creta Farms για την πορεία της εταιρείας, νέο επενδυτή και τους συμβούλους