Μονάδα παραγωγής κάνναβης
Μονάδα παραγωγής κάνναβης
Μονάδα παραγωγής κάνναβης
Μονάδα παραγωγής κάνναβης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερες από 2000 θέσεις εργασίας εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν στην ελληνική αγορά οι 25 εταιρείες με προϊόντα βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM η Ελένη Μπέλλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Salonica Cannabis Expo 2019, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα αναπτύσσουν την καλύτερη ποικιλία του φυτού, στην καλύτερη του μορφή για βιομηχανική αλλά και φαρμακευτική χρήση», εξηγεί η κ. Μπέλλου και σημειώνει: «το γεγονός ότι, φέτος, η Salonica Cannabis Expo 2019 θα διοργανωθεί στη ΔΕΘ δείχνει ότι η αγορά που πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια, λέγαμε ότι γεννιέται, έχει ήδη γεννηθεί. Έχουν ήδη τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσει τρομερές προσπάθειες που έχουν βγάλει στην αγορά πάρα πολλά προϊόντα».

Η έκθεση Salonica Cannabis Expo 2019 θα φιλοξενηθεί στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 12 Σεπτεμβρίου και για τις τέσσερις τελευταίες ημέρες της 84ης ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 130 εκθετών «από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό», με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου να δίνουν δυναμικό «παρών» προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα προϊόντα βιομηχανικής αλλά και φαρμακευτικής κάνναβης «που πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας τους και στην Ελλάδα».

Στην 84η ΔΕΘ, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν «τα πάντα, και είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακευτικές εταιρείες που πλέον έχουν λάβει άδεια θα είναι εκεί ως επενδυτές, επομένως αυτοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν είτε στη βιομηχανική είτε στη φαρμακευτική κάναβη θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα», εξηγεί η κ. Μπέλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, ασθενείς θα μπορούν να ενημερωθούν «για τα προϊόντα που παρασκευάζονται πλέον και ελπίζουμε να είναι σε λίγο καιρό συνταγογραφούμενα και στην Ελλάδα αλλά και για άλλα, όπως καφέ κάνναβης, καλλυντικά κάναβης που υπάρχουν και σε φαρμακείο. Η αγορά είναι ήδη εδώ πλέον», επισημαίνει η ίδια.

Η «έκρηξη» της ελληνικής παραγωγής και οι ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα

Ερωτηθείσα για το μέγεθος μιας εν δυνάμει αγοράς εργασίας, η κ. Μπέλλου διατυπώνει την εκτίμηση πως με βάση το γεγονός ότι «τα σχετικά προϊόντα υπάρχουν ήδη σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε για έναν κλάδο, ο οποίος έχει εκτιναχθεί».

«Στην έκθεση αυτή έχουμε τον διπλάσιο κόσμο, δύο φορές περισσότερους εκθέτες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της Θεσσαλονίκης του 2017, κάτι που δείχνει πόσο γοργά αναπτύσσεται αυτός ο πολύ ελπιδοφόρος για τη χώρα μας κλάδος», αναφέρει και εξηγεί πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των αδειών για τη φαρμακευτική κάνναβη κάτι που «δεν μειώνει βέβαια την αξία της βιομηχανικής κάνναβης». Υπάρχουν, δε, όπως αναφέρει, σχέδια για την παραγωγή μεταποιητικών μονάδων για τους Έλληνες παραγωγούς, «οι οποίοι παράγουν μια από τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης του κόσμο».

«Με την εκκίνηση της αδειοδότησης της φαρμακευτικής κάνναβης ανοίγουν ήδη, έχουν λάβει ΦΕΚ, 14 μονάδες στην Ελλάδα που θα την παράγουν και συνολικά έχουν -για την ακρίβεια- δοθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθετοποιημένες μονάδες που όχι μόνο καλλιεργούν αλλά μεταποιούν, φέρνουν στην αγορά τελικό προϊόν», εξηγεί η κ. Μπέλλου, επισημαίνοντας πως το ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό εντός της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Χαρακτηριστικό είναι πως έχουμε 71 αιτήσεις (σ.σ για δημιουργία και κατασκευή μονάδων), σχέδια από τα οποία έχουν απορριφθεί μόνο τα τέσσερα», επεξηγεί και αναφέρει πως οι 14 που έχουν λάβει και την έγκριση μέχρι τώρα βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και δη περιοχές όπως η Σπάρτη, η Χαλκιδική, η Ανδραβίδα, η Κόρινθος, η Λάρισσα, η Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, η Πάτρα.